wtorek, 21 sierpnia 2012

Maślankowe ciasto z borówką amerykańską



Maślankowe ciasto z borówką amerykańską
Jogurtowe wypieki cieszą się niesłabnącą popularnością. Może dzieje się tak dlatego, że jogurt budzi pozytywne skojarzenia zdrowotno-dietetyczne? :-) Idąc tym tropem, możemy założyć, że moja dzisiejsza propozycja ma  nawet większe właściwości odchudzające, gdyż użyłam do niej maślanki. :-) Ciacho bardzo ładnie wyrasta, jest puszyste i wspaniale wilgotne. Waniliowa nuta plus borówki dopełniają idealnej całości. :-)



Składniki na tortownicę 20-22 cm:
250g borówki amerykańskiej
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g masła
3 jaja
3/4 szklanki maślanki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ew. cukier puder do posypania

Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jaja i dalej ubijamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlewamy maślankę. Całość miksujemy na gładką masę.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą tortownicy. Owoce obtaczamy leciutko w mące i posypujemy nimi wierzch. Pieczemy około 60 minut w temp. 180C.
Kto chce, po wystudzeniu, może ciacho posypać cukrem pudrem.







Życzę Wam smacznego! :-)

11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj tak, wyrosło mu się i owszem. :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dzięki za czujność:-). Brakujące dane już zostały uzupełnione:-)

      Usuń
  3. mmmmm na zdjęciach to ciasto wygląda obłędnie pysznie - szczególnie to ujęcie na którym wykrawany jest kawałek ciasta. Jutro zlecę żonie ten wypiek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robercie, a może by tak samodzielnie zrobić niespodziankę Żonie, hę? :-))))

      Usuń
  4. Ależ apetyczne to ciacho Ci wyszło, podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam to ciasto już trzy razy bardzo pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciacho przypadło do gustu :-).

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print