poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Pieczone śliwki w cieście - pyszny letni deser błyskawica :-)


Pieczone śliwki  w cieście

Dla wszystkich tych, którzy ZARAZ, NATYCHMIAST muszą, po prostu MUUUSZĄ pochłonąć coś słodkiego:-). Mocno śliwkowy, pachnący owocami deserek (ciasto?) - robi się w 10 minut, piecze jakieś 25. Da się wytrzymać, nawet na wielkim łasuchowym głodzie:-).





Składniki:
Do przygotowania owoców:
400-500g śliwek
1 łyżka soku z cytryny
100g cukru - jeśli owoce są bardzo słodkie, można dać mniej lub wcale
25g mąki pszennej do posypania śliwek, by nie puściły zbyt dużo soku
Do przygotowania ciasta:
225g mąki pszennej
75g cukru
1 jajo
70 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
150ml maślanki (może być jogurt naturalny lub kefir)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:
Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Mieszamy je z sokiem cytryny, cukrem (opcjonalnie) oraz mąką. Układamy na dnie wysmarowanego masłem naczymia żaroodpornego.
Zabieramy się ciasto. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Dodajemy do tego masło, maślankę i jajo. Całość mieszamy na gładką masę.
Gotowe ciasto wykładamy na śliwki.
Pieczemy do zrumienienia w temp. 180C.










Życzę Wam smacznego!

14 komentarzy:

  1. Łał, faktycznie błyskawiczny deser! I takie lubię, bo kiedy najdzie ochota na słodkie... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błyskawiczny i naprawdę bardzo smaczny:-)

      Usuń
  2. deser pyszny ,wygląda fantastycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Faktycznie był pyszniutki:-)

      Usuń
  3. takie trochę odwrócone ciasto, chętnie wypróbuję - zapiekane owoce nigdy nie zawodzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, owoce zapiekane, czy w cieście, cz też pod kruszonką są niezawodne! :-)

      Usuń
  4. Idealny czas wykonania dla mnie! Najczęściej sięgam po takie błyskawiczne sposoby! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam więc do wypróbowania! :-)

      Usuń
  5. uwielbiam takie zapiekane owoce :) coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je bardzo lubię i sama nie wiem które bardziej, czy takie w cieście, czy bardziej te pod kruszonką:-)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. No to może tak..śliweczki w cieście? :-)))

      Usuń
  7. Szybko i smacznie:] to lubię mniam,mniam :}

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print