czwartek, 23 sierpnia 2012

Rustykalny kołacz z lemon curd i borówką amerykańską


Rustykalny kołacz z lemon curd i borówką amerykańską

Według Encyklopedii Staropolskiej, kołacz to placek wielki, zwykle kolisty:-). Mój też wyszedł wielki i bez wątpienia kolisty, nazwałam go więc kołaczem :-). Rozrósł się ponad miarę, przybrał gigantyczne rozmiary, ale był pyszny. Z naciskiem na "był" , gdyż zniknął w mgnieniu oka:-). Do upieczenia tego drożdżowego wieńca zainspirowała mnie Ola in the kitchen . Spodobało mi się połączenie lemon curd z borówką amerykańską, więc postanowilam przetestować na własnym podniebieniu. Przeczucie i tym razem mnie nie zawiodło - to zestawienie smaków okazało się idealne. Miałam trochę problemów z okiełznaniem kształtu i gabarytów wianuszka, więc wiem, że następnym razem będę go piekła w dużej tortownicy z kominkiem. 


Rustykalny kołacz z lemon curd i borówką amerykańską

Składniki:
około 300 g borówek amerykańskich
5 szklanek mąki pszennej
50g świeżych drożdży
3/4 szklanki cukru
2 jaja i 1 żółtko
3 łyżki oleju lub oliwy
350ml letniej przegotowanej wody
szczypta soli
lemon curd - składniki i sposób wykonania znajdziecie: TU
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W tym celu, drożdże rozkruszamy w 1/2 szklanki letniej wody, wsypujemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośniecia. W dużej misce umieszczamy: mąkę, cukier, sól, 1 całe jajko i 1 żółtko, oliwę, wyrośnięty zaczyn oraz tyle wody, by po wyrobieniu powstała z ciasta dość zwarta  kula. Najlepiej więc wodę dozować, w miarę rozwoju wypadków.:-). Naszą masę drożdżową wyrabiamy do chwili aż stanie się elastyczna i sprężysta. Wówczas odstawiamy ją w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągamy stolnicę. Podsypujemy ją mąką i rozwałkowujemy ciasto, nadając mu kształt prostokąta. Smarujemy je lemon curd i posypujemy borówkami. Następnie zwijamy, dociskając brzegi. Powstały w ten sposób walec przekładamy na blachę i formujemy z niego koło, starannie zlepiając ze sobą końce. Naszego kołacza zostawiamy w spokoju na kolejne 15-20 min. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 40 minut  w temp. 180C. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.








10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zapach i smak jaki dało lemon curd były niesamowite:-).

      Usuń
  2. Cudnie wygląda :) Uwielbiam te wszystkie rustykalne wypieki... Tak jak smak lemon curd.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witamy w klubie miłośników lemon curd! :-)))

      Usuń
  3. Wow, genialnie to wygląda :) Taki wielki wieniec. Z pewnością równie pysznie smakuje :) Uwielbiam lemon curd z borówkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie lemon curd z borówkami wyszło naprawdę rewelacyjnie! :-)
    Na pewno powtórzę go jeszcze nie raz....

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Hmmmm.....zapraszam następnym razem:-), bo po tym kołaczu już ani śladu:-)

      Usuń
  6. Kołacz wyszedł fantastycznie! Cieszę się że ci smakował. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak, Olu Twój patent okazał się przepyszny:-)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print