sobota, 27 czerwca 2015

Przepyszny Genueński Torcik Truskawkowy





To jest takie moje tegoroczne pożegnanie  z sezonem truskawkowym. Był wyjątkowo zdrowy, bo większość owoców została pochłonięta po prostu w całości, na surowo, bez żadnych dodatków. Ten torcik stanowi wyjątek. Dla spotęgowania truskawkowości doznań konsumpcyjnych przytaczam przepis na genialną Naleweczkę Truskawkową z Wanilią na Białym Rumie ,którą wciąż jeszcze możecie sobie spreparować. :-) A jeśli powstrzymacie się przed spożyciem,  sprawdzi się idealnie jako towarzystwo dla przyszłorocznych wypieków truskawkowych, bo wiadomo, że im dłużej postoi, tym dla nalewki lepiej.




Genueński Torcik Truskawkowy

Składniki:

Owoce: 
  • 500g truskawek na wierzch do ciasta
  • 250g truskawek do przygotowania frużeliny

Biszkopt genueński:
  • 140g mąki pszennej
  • 140g cukru pudru
  • 40g masła
  • 4 jaja
Frużelina truskawkowa:
  • 250g truskawek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5  łyżeczki żelatyny , rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1 łyżce wody

Dodatkowo:
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • płatki migdałowe

Wykonanie:

Owoce:
  • Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek

Biszkopt genueński:
  • Masło roztapiamy i studzimy 
  • Mąkę przesiewamy
  • Jaja ubijamy trzepaczką, stopniowo wsypując cukier. Robimy tak tylko do połączenia się składników, następnie kontynuujemy ubijanie na parze (stawiając miskę na garnku z gotującą się wodą), do czasu aż masa stanie się gęsta i puszysta. Gdy tak się stanie zdejmujemy miskę z garnka i dalej ubijamy używając miksera, do całkowitego wystudzenia zawartości.
  • Roztopione masło mieszamy z 2 łyżeczkami masy jajecznej. Do pozostałej masy wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy i wlewamy masło i ponownie mieszamy.
  • Tak przygotowany biszkopt wykładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy.
  • Pieczemy w 175C przez ca 40 minut.
Ciasto – biszkopt genueński
Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy. Jaja ubijamy trzepaczką, stopniowo wsypując cukier. Robimy tak tylko do połączenia się składników. Następnie kontynuujemy ubijanie na parze (stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą) do czasu aż masa stanie się gęsta i puszysta. Gdy tak się stanie, zdejmujemy miskę  z garnka i dalej ubijamy mikserem, do całkowitego wystygnięcia jej zawartości. Roztopione masło mieszamy z 2 łyżeczkami masy jajecznej. Do reszty masy jajecznej wsypujemy mąkę. Delikatnie mieszamy i wlewamy masło. Mieszamy bardzo delikatnie. Tak przygotowane ciasto genueńskie wykładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Pieczemy ca 40 minut w temperaturze 175C.
- See more at: http://smakdoskonaly.pl/tarta-genuenska-z-truskawkami-i-galaretka/#sthash.mSI2O3D6.dpuf

Frużelina truskawkowa:
  • Owoce podgrzewamy z cukrem, do czasu aż cukier się rozpuści
  • Dodajemy sok z cytryny oraz rozpuszczoną mąkę
  • Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie mieszamy

Galaretka:
  • Galaretkę przygotowujemy z godnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia oraz lekkiego zgęstnienia
Płatki migdałowe:
  • Delikatnie prażymy na suchej patelni

Instrukcja montażu: 
  • Biszkopt przekrawamy na 3 części
  • Układamy je jedna na drugiej i przekładamy frużeliną
  • Boki torcika też smarujemy cienką warstwą frużeliny
  • Na wierzchu umieszczamy truskawki, które zalewamy lekko tężejącą galaretką
  • Na koniec boki obsypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi, lekko je do ciasta dociskając
Ciasto – biszkopt genueński:
140g mąki pszennej
4 jaja
140g cukru pudru
40g masła
- See more at: http://smakdoskonaly.pl/tarta-genuenska-z-truskawkami-i-galaretka/#sthash.mSI2O3D6.dpuf

Ciasto – biszkopt genueński:
140g mąki pszennej
4 jaja
140g cukru pudru
40g masła
- See more at: http://smakdoskonaly.pl/tarta-genuenska-z-truskawkami-i-galaretka/#sthash.mSI2O3D6.dpuf




Życzę Wam Smacznego! :-)

7 komentarzy:

  1. Oj, jak ja lubie sezon truskawkowy!
    Dawno nie robilam takiego biszkopta, a Twoje ciasto wyglada mega apetycznie...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite i proste ciacho :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje i na pewno pysznie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale uczciłaś końcówkę sezonu .... pysznie prezentuje się ten torcik:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny przepis na biszkopt... Wydaje się być skomplikowany...

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print