piątek, 10 sierpnia 2012

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką





Nasze prababki i babki traktowały czarne jagody jak cudowny naturalny lek  na wiele chorób. Nic dziwnego, gdyż owoce te mają bardzo silne właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Zbawiennie wpływają na układ pokarmowy, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi, a w dodatku są prawdziwą  antyoksydacyjną bombą. Cudowna wizja, że wymiatają z mego organizmu wolne rodniki sprawia, że po kolejny kawałek ciasta z jagodami sięgam ze zdecydowaniem mniejszym poczuciem winy:-).


Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Składniki (na blachę 25x30 cm lub tortownicę o śr. 26 cm):
Ciasto:
300 g jagód
2,5 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
0,5 szklanki cukru
3 jaja
0,5 szklanki mleka
100g masła
Kruszonka:
8 łyżek mąki
4 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Na początku przygotowujemy zaczyn. W tym celu, rozkruszone drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i czekamy aż staną się płynne.Następnie zalewamy je lekkociepłym mlekiem. Całość mieszamy, naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min.
W czasie, gdy nasze drożdże przygotowują się do pracy, rozpuszczamy masło i zostawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jaja oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładką masę. Następnie wlewamy rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrabiamy. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe, zaciszne miejsce do wyrośnięcia. Proces ten trwa zwykle około 60 min. Czekamy do chwili aż ciasto podwoi swoją objętość. Zabieramy się za przygotowanie kruszonki. Przepis na jej wykonanie znajdziecie TU . Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy mąką lub tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy jagody i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Tym razem już tylko na 30 min. Po wyrośnięciu posypujemy nasze ciasto kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 35-45 min w temp. 170C.






Życzę Wam smacznego! :-)

15 komentarzy:

  1. Wypróbowałam ten przepis wczoraj. Ciasto naprawdę super!!!:)
    Pozdrawiam:)
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry,
    Czy możesz mi powiedzieć jaką konsystencje powinno mieć to ciasto. Jestem w trakcie robienia i chyba wyszło mi za rzadkie:-(
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, trudno jest rozmawiać o konsystencji nie widząc jej:-), bo każdy może mieć inne wyobrażenie na temat określenia "rzadkie". Ciasta drożdżowe z różnych przepisów różnią się między sobą gęstością. Inaczej wygląda drożdżowe na pizzę, inaczej na jagodzianki i jeszcze inaczej np. na wielkanocną babę:-). Powiem tak - jeśli zastosowałaś proporcje podane w poście, ciacho powinno się udać:-)

      Usuń
  3. Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Starałam się zachować proporcje z przepisu ale właśnie tu jest mały problem bo trafiły mi się jajka z podwójnymi zółtkami i ciasto być może przez to ma konsystencję gęstej śmietany. Zdarza mi się robić makowiec i tam ciasto jest o wiele ściślejsze stąd moje obawy.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W razie wątpliwości, zawsze można podsypać troszkę mąki, ale ważne żeby z tym nie przesadzić. Trzymam kciuki za Twoje ciacho! :-) Miłej niedzieli, Aniu! :-)

      Usuń
  4. Wielkie dzięki:-) Tobie równiez życzę miłej i spokojnej niedzieli.
    Pozdrawiam Cię serdecznie
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie :) uwielbiam i jagody i drożdżówki, a jak to połączyć wychodzi cudowne ciacho :D nie mogę się doczekać jagód :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto wyszło wyśmienite! polecam i dziękuję za super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niesamowicie się cieszę:-), szczególnie że ten przepis należy do grona moich ulubionych.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. idę własnie do kuchni aby upiec placek z jagodami wg. tego przepisu, trzymajcie kciuki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niecierpliwie czekam na wrażenia :-)

      Usuń
  8. witam właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika i czekam aż się upiecze i na mężusia który będzie próbował . Mam nadzieje że tak samo dobrze smakuje co wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam serdecznie mam pytanie czy można z tego przepisu na placek zrobić buleczki z jagodami ciasto robilam wyszlo super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, ze smakowało :-). Nie próbowałam nigdy robić bułeczek z tego ciasta. Doświadczenie pokazuje, że ciasto na drożdżówki jest z reguły bardziej lepiące, więc sugerowałabym raczej skorzystanie z któregoś z tych 2 przepisów:

      http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/06/drozdzowe-bueczki-z-truskawkami-i.html
      Te drożdżówki uwielbiam :-) - truskawki można zastąpić dowolnymi owocami
      i jeszcze przepis na jagodzianki:
      http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/08/jagodzianki-z-maslana-nuta-i-babskie.html

      Usuń
  10. Świetne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print