piątek, 9 sierpnia 2013

Bezowa Rolada z Bitą Śmietaną i Borówkami - Weekendowa Cukiernia

 

Wychodzi na to, że mam refleks szachistki:-). Tę roladę upatrzyłam sobie już na początku lipca w Weekendowej Cukierni. Wiedzialam, że wcześniej czy później, będzie moja, ale nie przypuszczałam, że każe mi aż tak długo na siebie czekać. ;-) Zły los sprawiał, że wciąż było nam razem nie po drodze. Do wczoraj. A kiedy wreszcie wpadła  w mojej ręce, najchętniej zostawiłabym ją całą wyłącznie dla siebie, bo.. jest po prostu PRZE-PYSZ-NA i WSPA-NIA-ŁA!!! Taką roladkę przygotuję na pewno jeszcze nie raz.
PS. Małgosiu, dopiszesz spóźnialską do listy? :-)


Rolada Bezowa z Bitą Śmietaną i Borówkami
źródło: Weekendowa Cukiernia

Składniki:
owoce:
250g borówki amerykańskiej
rolada:
6 białek
250g cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka skórki otartej z cytryny
cukier puder do posypania
krem:
200g śmietany kremówki 30 lub 36%
250g sera mascarpone
6 łyżek cukru pudru
1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Wykonanie:
rolada:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Na końcu  wsypujemy skórkę i wlewamy ocet. Mieszamy. Blachę o wym. 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia, który natłuszczamy lekko olejem. Masę białkową wykładamy równomiernie na papier, zostawiając z każdej strony wolne marginesy, gdyz beza urośnie nam podczas pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170C. Upieczoną bezę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Na blacie rozkladamy ściereczkę kuchenną, którą oprószamy cukrem pudrem. Wykładamy na nią blat bezowy, do góry nogami czyli papier do pieczenia znajdzie się teraz na wierzchu. Delikatnie usuwamy go. Na bezie rozprowadzamy krem i układamy owoce. Rolujemy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
krem:
Śmietankę ubijamy, w trakcie dodając cukier puder i otartą skórkę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i całość dokładnie mieszamy.




Życzę Wam Smacznego! :-)

28 komentarzy:

  1. nigdy nie robiłam bezowej, ale mam wielką chęć:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci ją polecam. Jest świetna!

      Usuń
  2. cudowna!!:) kocham torcik bezowy, a taka rolada to z całą pewnością jest rozkoszą dla podniebienia:D boska!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno z pyszniejszych ciast, jakie jadłam... :-)

      Usuń
  3. Wyglada na lekką jak piórko:-) jeszcze nigdy żadnej rolady nie robiłam;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale wiesz....że nic nie stoi na przeszkodzie, bys i Ty ja popełniła? :-)))))

      Usuń
  4. pięknie ja zwinęłaś :) zgadzam się, jest przepyszna!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wśród moich bliskich wzbudziła prawdziwy zachwyt....i ciągle się jej domagają :-)

      Usuń
  5. Jak beza, to ja poproszę duuuużyyy kawałek:)
    Spóźnione życzenia z okazji rocznicy!
    Niech Cię kolejny rok rozpieszcza
    i niech spełnią się wszystkie Twoje marzenia!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z bezą mam podobnie - ZAWSZE duży kawałek:-)).
      A za życzenia dziękuję, dziękuję baardzo!

      Usuń
  6. ale bym zjadła :) wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rolada rozkoszna, a dodatek borówek amerykańskich kusi podwójnie :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zauważyłam, że rolady generalnie wzbudzają duże emocje, ale trudno się dziwić, przecież są pyszne..:-)

      Usuń
  8. Uwielbiam rolady. U mnie znikają najszybciej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też, szczególnie bezowa.....

      Usuń
  9. Jak zbiorę odpowiednią ilość białek to na pewno upiekę :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepięknie, ale mi narobiłaś smaka Kasiu:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio chodzi za mną bezowa rolada, i pewnie będę musiała niedługo zrobić, bo nie da mi spokoju, a jak stwierdził Oscar Wilde - najlepszym sposobem na pozbycie się pokusy, to jej ulec :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Nawet nie wiesz jak bardzo tę popieram opinię:-))

    OdpowiedzUsuń
  13. O nie... przepadłam.. uwielbiam takie rolady :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękna rolada, zrobiłam kiedyś podobną z jagodami ale Twój przepis też bardzo chętnie wypróbuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print