Nie tak dawno wspominałam o swojej przedszkolnej traumie związanej z rabarbarem.
W tym roku, po wielu latach, próbuję odczarować temat. Po przepysznym cieście drożdżowym, przyszła kolej na rozprawienie się z największą kulinarną zmorą dzieciństwa - kompotem z rabarbaru. Cieszę się, że trafiłam na genialny przepis Polki - woda, rabarbar, truskawki, a do tego ziarna pieprzu i świeży tymianek. Nie mogłam się powstrzymać, by tak intrygującego zestawienia natychmiast nie wypróbować. Wyszło naprawdę świetnie i bardzo ciekawie!
Kompot z Truskawek i Rabarbaru z Czarnym Pieprzem oraz Świeżym Tymiankiem
źródło inspiracji:Around the kitchen table
Składniki:
700g łodyg rabrabaru
500g truskawek
2 litry wody
fruktoza do smaku - to moje ulubione słodzidło, ale możecie użyć dowolnego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
solidna garść świeżego tymianku
1 duży plaster niewoskowanej cytryny bio
listki mięty lub gałązki świeżego tymianku do dekoracji - opcjonalnie
Wykonanie:
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Rabarbar myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i (bez konieczności obierania) kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Następnie owoce wkładamy do garnka, dodajemy pieprz, tymianek, wodę i całość doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy na maleńkim ogniu przez 10 minut. Studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia kompot odcedzamy i słodzimy do smaku. Podajemy mocno schłodzony, z dodatkiem cytryny, udekorowany świeżym tymiankiem lub listkami mięty.


Życzę Wam Smacznego! :-)
domowy kompot jest najpyszniejszy!:)
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie innego niż domowy. :-)
Usuńjejku, ale połączenie :) muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPolecam Ci, Kasiu! :-)
UsuńRozmawiałyśmy o nim na warsztatach i przyznam, że jestem niesamowicie ciekawa tego smaku. Może jeszcze uda mi się kupić rabarbar i spróbuję, bo brzmi przepysznie!
OdpowiedzUsuńRabarbar można jeszcze dostać tu i ówdzie. Naprawdę polecam spróbować, tym bardziej, że z tego co pamiętam, również masz rabarbarowe uprzedzenia..:-)
UsuńPieprz i tymianek? Zadziwiająca kompozycja kompotu ;) Muszę spróbować póki jeszcze mamy truskawki ;)
OdpowiedzUsuńSkładniki rzeczywiście nietypowe, ale kompot bardzo smakowity:-).
UsuńJakie przeciekawe! połączenie smaków:)))
OdpowiedzUsuńWłaśnie ta nietypowość mnie zaintrygowała.....
OdpowiedzUsuńTe przyprawy pewnie dodały solidnego kopa smakowego;)
OdpowiedzUsuńNa pewno ten smak urozmaiciły, ale prawdę mówiąc spodziewałam się, że namieszają więcej...
Usuńnajlepszy na lato:)
OdpowiedzUsuńNa pewno jeden z lepszych, bo bardzo mocno orzeźwiający.
Usuńbardzo ciekawy!
OdpowiedzUsuńNie mogę się nie zgodzić. :-)
UsuńZaskakujący skład, o matko:-) I intrygujący ;-))
OdpowiedzUsuńMnie też zaintrygował maksymalnie.
UsuńCóż, z pieprzem nie próbowałam :)Trzeba pomyśleć.hmm..
OdpowiedzUsuńTrzeba pomyśleć, bo warto spróbować:-).
UsuńZaskakujące dodatki w postaci pieprzu i tymianku, ale myślę, ze tylko dodają niesamowitego charakteru "zwykłemu" kompotowi :)
OdpowiedzUsuńi robią z niego kompot..niezwykły:-))
UsuńOooo! Naprawdę bardzo ciekawy przepis. Bazylie dodawałam już do soku ale żeby dodać tymianek? Ciekawa sprawa. Podoba mi się :D
OdpowiedzUsuńMnie też to zestawienie zaciekawiło na maksa, tak że nie mogłam nie spróbować:-))
Usuńciekawe zestawienie:) jeszcze nic podobnego nie próbowałam:) muszę koniecznie wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPyszny kompocik :) A zestawienie bardzo interesujace. Musze kiedys wyprobowac. Kompot z rabarbaru zawsze lubilam, nawet z "farfoclami" :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Świetne połączenie. Ja też w tym roku robię trochę kompotów, ale z tymiankiem jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu lubię testować nietypowe rozwiązania smakowe. To akurat bardzo przypadło mi do gustu.
UsuńCiekawa wersja kompotu. Ja na szczęście nie mam traumatycznych wspomnień z dzieciństwa związanych z rabarbarem i bardzo go lubię pod wszelkimi postaciami.
OdpowiedzUsuńJa dopiero się z nim oswajam:-).
Usuń
OdpowiedzUsuńTen melanż wywołuje ogromne wrażenie - super :):):)