![]() |
Moje pierwsze scones |
![]() |
Moje drugie scones |
Składniki na ok 8 sztuk:
250g mąki pszennej
50g masła
50g cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo XL
szczypta soli
ca 120ml mleka lub maślanki
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól, cukier, proszek do pieczenia. Rozcieramy składniki palcami. Dodajemy pokrojone na kawałki masło. Jajo ubijamy z mlekiem lub maślanką. Powinniśmy otrzymać 140-150 ml płynu. Odlewamy z tego 2-3 łyżki do posmarowania wierzchu bułeczek przed włożeniem do piekarnika, a resztę dodajemy składników w misce. Całość wyrabiamy, ale dość niedbale tzn. niekoniecznie na jednolite, idealnie gładkie ciasto. Drobne kawałeczki masła tu i ówdzie są wręcz wskazane:-).
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 cm. Szklanką wycinamy kształt bułeczek i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy pozostałością jajka ubitego z mlekiem lub maślanką. Pieczemy 10-15 min w temp. 220C. Scones podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika, bo takie są najpyszniejsze.
Życzę Wam smacznego! :-)
jeszcze czegoś takiego nie jadłam:) narobiłaś mi niesamowitej ochoty!:) zapisuję przepis, wyglądaja pysznieeee
OdpowiedzUsuńja muszę zrobić, muszę je zrobić, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam je :) Dość często je robię ale nigdy nie dotrwają do zrobienia zdjęć ;P Muszę kiedyś schować kilka ;)
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają super :)
Rewelacja! Muszę spróbować :]
OdpowiedzUsuńBardzo lubię scones, a Twoje wyglądają apetycznie, mniam :)
OdpowiedzUsuńale Ci pięknie te scones wyszły! ja tak właściwie nigdy nie wiem, co to jest scones:)
OdpowiedzUsuńpamiętam moje pierwsze scones, były pyszne
OdpowiedzUsuńNigdy wcześniej nie jadłam sconesów:)
OdpowiedzUsuńTeż nigdy nie jadłam takich bułeczek. Twoje wyglądają na warte grzechu :)
OdpowiedzUsuń