sobota, 6 października 2012

Wiewiórka. Bardzo jesienne ciasto jabłkowo-orzechowe



To ciasto znają chyba wszyscy. Rudobrązowa, pełna orzechów i jabłek wiewiórka powinna być obowiązkowym punktem w planie jesiennych wypieków. Moim zdaniem idealnie wpisuje się w październikową aurę. Ma w sobie coś z jabłecznika i bardzo dużo z keksu. Oprócz orzechów można dodać do niej suszone owoce i bakalie. Moja wersja jest skromna, bliska amerykańskiemu oryginałowi. Wiewiórka najlepiej smakuje kilka godzin po upieczeniu. Wówczas staje sie bardziej orzechowa w smaku niż kiedy jest jeszcze ciepła, tuż po wyjęciu z piekarnika.




Składniki na formę keksówkę o dł. 28 cm:
4 średnie jabłka
1,5 szklanki łuskanych orzechów włoskich
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju lub 125g rozpuszczonego i wystudzonego masła
4 średnie jaja lub 3 w rozmiarze XL
2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w niezbyt drobną kostkę i mieszamy z cynamonem. Orzechy siekamy, również niezbyt drobno. Całe jaja ucieramy z cukrem. Wsypujemy partiami mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę, a na końcu wlewamy olej lub masło. Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy orzechy i jabłka. Całość starannie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy ca 60 minut w temp. 180C.

Życzę Wam smacznego! :-)

15 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto :) Ja robiłam dziś nieco inne, ale to kusi, i to bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. genialny pomysł- zapisuję natychmiast!!

    OdpowiedzUsuń
  3. akurat u mnie leżą orzechy włoskie, będą jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  4. orzechy i jabłka - skarby jesieni! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze nie jadłam tego ciasta, chyba czas to naprawić ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. piekę bardzo podobne ciacho:) nazywamy je amerykańcem;) jest wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się podoba to ciastko jesienne i tyle w nim dobroci:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wiewiórkę :). Przepyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam.A dlaczego ciasto na zdjeciu jest brazowe? Ma dodatek kakao,czekolady? orzechy nie nadaja az tak ciemnego koloru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcie było robione wieczorem, przy sztucznym świetle, co z pewnością ma wpływ na kolorystykę, ale proszę zauważyć, że oprócz orzechów, w składzie jest również cynamon, który zwykle przyciemnia nieco kolor ciasta...

      Usuń
  10. Witam.Keksowka jakie ma wymiary? lub moze tortownica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie podałam, że z przepisu wychodzi porcja na keksówkę o dł. 28 cm....
      Jeśli chodzi o tortownicę, piekłabym w takiej o śr.22-24 cm, ze wskazaniem na 22 :-)

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print