piątek, 21 września 2012

Lemon Meringue Pie czyli Cytrynowa Tarta z Bezą




Idealne, wymarzone połączenie kruchego ciasta, cytrynowego kremu i delikatnej bezy. Prawdziwa gratka dla miłośników smaków słodko-kwaśnych. Za lemon meringue pie przepadają w szczególności Anglicy i Amerykanie. U nas ten deser cieszy się wciąż małą popularnością, choć moim zdaniem zasługuje na wieelką sławę. Kto raz spróbuje, będzie chciał jeszcze i jeszcze i... jeszcze.... . Zaryzykujecie?

Dodano 22 października 2016:
Dla miłośników cytrynowych tart mam dobrą wiadomość, na blogu jest już kolejna : Tarta Intensywnie Cytrynowa




Lemon Meringue Pie czyli Cytrynowa Tarta z Bezą
źródło: allrecipes.com

Składniki na okrągłą formę do tarty o śr. 24 cm:
ciasto:
175g mąki pszennej
100g zimnego masła
2-3 łyżki cukru pudru
1 żółtko - białko zachowujemy do bezy
krem:
125 ml soku z cytryny
skórka otarta z 2-3 cytryn
4 żółtka
50g mąki kukurydzianej, którą można ew. zastąpić mąką ziemniaczaną
150g cukru lub więcej jeśli krem będzie wydawał się  Wam mało słodki
3 łyżki masła
200ml wody
beza:
4 białka
200g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
kilka kropel soku cytrynowego

Wykonanie:

ciasto:
Z podanych składników zagniatamy jednolite kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki przynajmniej na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną masłem i oprószona mąką formę. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem. Pieczemy 15 minut w temp. 180C. Po tym czasie usuwamy papier wraz z obciążeniem i pieczemy kolejne 20 minut. Studzimy.
krem:
W miseczce rozkłócamy żółtka i na razie odstawiamy. W rondelku umieszczamy: cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny, wodę. Mieszamy i zagotowujemy, cały czas mieszając. Trzymamy na wolnym ogniu do czasu aż całość nam zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i mieszamy. Następnie wlewamy żółtka i ponownie mieszamy. Rondelek znów ustawiamy na ogniu i podgrzewamy dotąd aż powstanie gęsty krem.
Ciepłą masę wykładamy na upieczony spód i zostawiamy do wystygnięcia.
beza:
Białka (będące w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno z dodatkiem soku cytrynowego, stopniowo wsypując cukier. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ubijamy.
Bezę wykładamy na zimny krem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180C.
Beza powinna wyjść krucha z zewnątrz i piankowa w środku.

Życzę Wam smacznego! :-)

19 komentarzy:

  1. ooo, ja uwielbiam takie smaki! Kwaskowaty krem i słodka beza :)I pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniała tarta! Fantastyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada obłędnie! chyba sie popłaczę, bo ja nawet suchego wafelka w domu nie mam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne ciasto, cytrynowy krem... mmm... Kawałek zabieram ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, takie ciacho to palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten słodko kwaśny smak bardzo do mnie przemawia.. tarta wygląda przepysznie, jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda wspaniale! każda warstwa idealnie oddzielona

    OdpowiedzUsuń
  8. Proszę mi przysłać kawałek :] Wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. cytrynowa tarta z bezą jest na liście rzeczy, które muszę zrobić przed śmiercią ;>

    http://crunchybaguette.blogspot.com/ <- zapraszam. dopiero zaczynamy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie wygląda :)! i przepiękna beza :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wyglada... mam pytanko co do mąki kukurydzianej, to na pewno ma być ąka kukurydziana ? czy może skrobia kukurydziana ( mazeina) ?

    Za odpowiedź z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg. znanych mi źródeł amerykańskich ma to być mąka kukurydziana
      :-), ale spokojnie można ją zastąpić również mąką ziemniaczaną,w takich samych proporcjach.

      Usuń
  12. Witaj - w składnikach potrzebnych do bezy (oprócz cukru , mąki ziemniaczanej i cytryny ) są podane 4 żółtka :o). Pozdrawiam. Ala

    OdpowiedzUsuń
  13. Do bezy trzeba dodać mniej cukru bo z taką ilością ciasto wyszło trochę za słodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poziom słodyczy to odczucie subiektywne:-). Co dla jednych mega słodkie, dla drugich może być w sam raz, a dla jeszcze innych wymaga dosłodzenia. Bezy generalnie są bardzo bardzo słodkie, co więcej ich jakość zależy od dużej ilości cukru. Zajrzyj do innych przepisów na bezy. Tam też znajdziesz od groma cukru:-). To co na pewno można zrobić, to zrobić bardziej cierpki krem cytrynowy.

      Usuń
  14. Właśnie zrobiłam, spróbowałam kawałek i... tarta jest po prostu doskonała. Ten smak dosłownie powala na kolana. Polecam wszystkim!!!!

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print