wtorek, 18 września 2012

Wyborna tarta z owocami i kremem śmietankowym





Moja dzisiejsza tarta to przykład tarty uniwersalnej. Jakichkolwiek owoców by się nie użyło, będzie smakować fantastycznie. Tym razem upiekłam ją z brzoskwiniami, ale jadałam już w wersjach rozmaitych: z jabłkami, malinami, gruszkami, śliwkami i wiśniami. Wszystkie były pyszne.




Składniki na formę do tarty o śr. 28 cm:
5-6 brzoskwiń
spód:
250g mąki pszennej
125g miękkiego masła
4 łyżki gęstej śmietany
4 łyżki cukru
szczypta soli
krem:
100-150ml śmietany kremówki 30%
2 jaja
100g cukru
50g mąki pszennej
dodatkowo:
cukier z prawdziwą wanilią do posypania

Wykonanie:
Z mąki, masła, cukru, soli i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je do stosownego rozmiaru i wylepiamy nim spód oraz boki wysmarowanej masłem formy na tartę. Ciasto równomiernie nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub grochem i podpiekamy przez 10-12 minut w temp. 180C. Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone owoce i zalewamy kremem powstałym wskutek zmiksowania jaj ze śmietaną, cukrem i mąką. Całość pieczemy około 30 minut w tej samej temperaturze do czasu aż wierzch nam się ładnie zrumieni. Lekko przestudzoną tartę możemy posypać cukrem waniliowym.

 



Życzę Wam smacznego! :-)

9 komentarzy:

  1. Wygląda doskonale!
    Mogę kawałeczek do kawy?

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dzisiaj wybrałabym śliwki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. obłędna! ja też porywam kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak smacznie...a ja właśnie piję kawę i chętnie bym zjadła jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię ciasta z polewą śmietankową :] A twoje ciacho wygląda pysznie :}

    OdpowiedzUsuń
  6. moc owoców zanurzonych w cieście - lubię to! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print