W ubiegłym tygodniu kupiłam sobie miękkie, silikonowe foremki do lodów na patyku. Jak to zwykle, w sytuacji wejścia w posiadanie nowego gadżetu kuchennego, nie mogłam doczekać się dnia premiery. Powrót mojego syna z wakacji był świetnym pretekstem, by przeprowadzić test. Muszę przyznać, że foremki zdały go śpiewająco, a lody, które w nich powstały, zachwyciły mnie orzeźwiającym smakiem. Cudownie koiły i przynosiły ulgę w najbardziej upalnym dniu tego lata, co z kolei, jest świetną rekomendacją dla przepisu. Rzadko spotyka się lody, które mają aż taką moc...
Owocowo-Waniliowe Lody na Patyku
Źródło: Bistromama
Składniki:
Lody waniliowe:
400g mleka skondensowanego niesłodzonego
200g śmietanki kremówki 30 lub 36%
cukier puder, w ilości gwarantującej preferowany poziom słodyczy
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Lody owocowe - w tym przypadku truskawkowe:
300g świeżych truskawek
fruktoza, cukier lub inne słodzidło, w ilości zapewniającej preferowany poziom słodkości
Wykonanie:
Lody waniliowe:
W jednym naczyniu ubijamy mikserem mleko skondensowane, a w drugim śmietankę kremówkę, pod koniec dodając cukier puder i ekstrakt z wanilii. Następnie, łączymy ze sobą zawartość obydwu naczyń, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Lody truskawkowe:
Truskawki wraz ze słodzidłem umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy.
Finał:
Foremki do połowy wypełniamy masą waniliową. Wstawiamy na kwadrans do zamrażalnika i wykładamy na nią masę truskawkową, a na końcu umieszczamy patyczek. Całość wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika.
Życzę Wam Smacznego! :-)

domowe lody, ach!
OdpowiedzUsuńa jakie fajne, dwa rózne na jednym patyczku!
świetnie wyszły! synek zadowolony i to najważniejsze:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, Jego radość była dla mnie najważniejsza..:-)
UsuńPodziwiam:-) Jeszcze nigdy nie zabrałam się za lody. Moja ciocia robiła kiedyś takie pyszne jajeczne:-)
OdpowiedzUsuńLody to nic trudnego. Ja też najbardziej lubię klasyczne, jajeczne, ale te dzisiejsze są orzeźwiające, jak żadne inne - w upalne dni niezastąpione..
UsuńA dla mnie najlepszą rekomendacją jest mleczko skondensowane w składzie;)
OdpowiedzUsuńSłabość mam do niego ogromną:)
Ja też je lubię:-).
UsuńŚwietny pomysł i świetny przepis:-)
OdpowiedzUsuńDzięki, Olimpio! :-)
UsuńForemki mam identyczne :) A lody od Bistro Mamy robiłam, ale kawowe i były pycha!
OdpowiedzUsuńZnam przepis na te kawowe również :-).
UsuńLodów nigdy dość:D
OdpowiedzUsuńLodów i jeszcze paru innych rzeczy! :-)
Usuńpyszne lody :) moje dzieci chętnie by zjadły :)
OdpowiedzUsuńMój Bartek wprost się nimi zajadał:-).
Usuńale boskie!
OdpowiedzUsuńzazdroszczę małemu :)
U mnie zimno ale i tak chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńMuszę sobie w końcu kupić jakieś foremki do lodów, bo jeszcze nie posiadam, a lody bardzo kusza :)
OdpowiedzUsuńBiore wszytko, co może mi przynieść ulgę w tym upale. W każdej ilości.
OdpowiedzUsuńLodów jeszcze nigdy nie robiłam, ale patrząc na Twoje nabrałam ochoty na domowe orzeźwienie :)
OdpowiedzUsuńi dlaczego ja nie mam foremek do lodów?!:( a ciągle mówię, że je kupię. Pysznie wyglądają te lody, a domowe są o wiele lepsze od kupnych:)
OdpowiedzUsuń