środa, 10 lipca 2013

Ocet Winny z Truskawkami



To już ostateczne ostatki. Truskawy lada chwila znikną ze straganów. Jednak, warto postarać się zatrzymać je na dłużej. Pomysłów na słodkie przetwórstwo jest wiele, ale dziś proponuję truskawki w wersji SEC. Octy winne to świetny, choć mało popularny sposób na zachowanie aromatu owoców. Sałata skropiona dressingiem na ich bazie, przywoła wakacyjne skojarzenia nawet w najpaskudniejsze zimowe szarugi... 
Zobaczcie, jakież to proste i jaki ma cudowny kolor!

Ocet Winny z Truskawkami

Składniki:
1 l białego octu winnego
750g truskawek

Wykonanie:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i osuszamy. Następnie kroimy na połówki lub ćwiartki.
Ocet wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Truskawki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy ciepłym octem. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do przegryzienia na minimum 7 dni, ale lepiej na 14 lub nawet 21. Po tym czaasie ocet filtrujemy przez gazę lub gęste sito i rozlewamy do buteleczek.




Życzę Wam Smacznego!:-)


28 komentarzy:

  1. Octy owocowe to fajny wynalazek :-) Mam na koncie malinowy i inne też mam ochote wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że wersje: truskawkowa i malinowa są najciekawsze..bo najbardziej aromatyczne.

      Usuń
  2. faktycznie piękny kolor:) jeszcze takiego octu nie robiła, świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. cudny kolor:) a pomysł bombowy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Nigdy nie robiłam owocowych octów, a szkoda. Może jeszcze uda mi się dostać truskawki :)
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawy jeszcze są tzn. wczoraj były:-)

      Usuń
  5. Do póki jeszcze są truskawki - ROBIĘ!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopóki jeszcze są truskawki, rób!:-)))))

      Usuń
  6. Świetny pomysł. Uwielbiam takie octy dodawać do winigretu:-) Kolor ma rewelacyjny:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, w dressingu do sałaty spisuje się fantastycznie.:-)

      Usuń
  7. Taki ocet musi się cudownie komponować z makaronem czy chociażby polędwiczkami wieprzowymi. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do makaronu nie wiem, ale do polędwiczek bedzie świetny.

      Usuń
  8. O kurcze ale fajny muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  9. nigdy bym nie pomyślała, że można zrobić ocet winny z truskawek:) na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z samych truskawek pewnie się nie da, ale ten o smaku truskawkowym serdecznie polecam:-))

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm, musi mieć niesamowity zapach i smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno i drugie oczywiście truskawkowe:-))

      Usuń
  12. wspaniały i pomysł i kolor :) muszę zrobić, jeśli nie w tym roku to w przyszłym na 100% !! miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajna rzecz - polecam Ci gorąco. :-)

      Usuń
  13. wow co za pomysł :) ale on musi być aromatyczny :P

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie przegryza się malinowy, z truskawkami nie zdążyłam, przez trwający całe wieki remont :) szkoda. Za to Twój piękny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na malinowy tez się szykuję:-).
      Pozdrawiam również:-)

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print