sobota, 1 września 2012

Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią


Czekoladowe ciasto z cukinią
Cukinie u mojego Tatusia :-) obrodziły w tym roku wyjątkowo obficie. Lato mija nam więc z tym warzywem w herbie:-). Pożeramy ją na wszelkie możliwe sposoby. Teraz przyszła pora na ciasto. Ciacho jest z tych ciężkich i baaardzo wilgotnych. Strukturą przypomina brownies.
Dorośli odnoszą sie do niego z rezerwą (cukinia na słodko???!!!!), za to dzieciaki, nieświadome warzywnego wsadu:-), pochłaniają niezwykle łapczywie.
Inspirację stanowił przepis stąd .




Składniki na blachę 22x33 cm lub podobną:
300g mąki pszennej
200g cukru
2 jaja
120g masła
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki gęstego jogurtu
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50g kakao
szczypta soli
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub zwykłej drobno zmielonej
2 szklanki startej i dobrze odsączonej cukinii - ja nie odcisnęłam w ogóle i ciasto wyszło bardzo bardzo mokre, nawet odrobinkę zbyt:-).
100g czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej
3 łyżki wrzątku

Wykonanie:
Do misy miksera wrzucamy miękkie masło. Miksujemy, po paru minutach stopniowo wlewamy olej. Następnie dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, sól, sodę i proszek do pieczenia. Po chwili wbijamy kolejno jaja. Cały czas miksujemy. Dosypujemy mąkę na przemian z jogurtem. Na samym końcu wrzucamy startą na tarce z grubymi oczkami cukinię. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto pieczemy ca 40 minut w temp. 160C. Przygotowujemy polewę czekoladową. Do rondelka wlewamy 3 łyżki wrzątku oraz połamaną na kawałki tabliczkę czekolady. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Po wystudzeniu ciasta, wierzch smarujemy polewą.



Życzę Wam smacznego! :-)

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto z cukinii. :) Ciężkie i wilgotne, mocno czekoladowe - właśnie takie lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nawet w pełni świadomie sięgnęłabym po takie ciasto z cukinii ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciężkie, wilgotne ciasta czekoladowe, a obecność cukinii wcale mnie nie zraża..:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Nie tylko wygląda, w smaku również je przypomina:-)

      Usuń
  5. Próbowałam już kilka ciast z cukinii i muszę przyznać, że wychodzą super :) Zawsze się łudzę, że jak ciasto jest na bazie cukinii, w dodatku z olejem roślinnym zamiast masła i gorzką czekoladą to jest zdrowsze i zajadam się po uszy, zapominając o innych dodatkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie próbowałam ciast z dodatkiem dyni.. ale muszę przyznać ,że to świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam to ciasto! i bardzo podoba mi się jego struktura u Ciebie - a la brownie

    OdpowiedzUsuń
  8. O! Z dodatkiem cukinii, w sam raz dla takich jak ja - uzależnionych od czekolady;)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print