![]() |
Prawdziwe babcine ciasto ze śliwką |
Składniki na blachę 25x30cm lub tortownicę o śr. 22 cm:
500g śliwek - im słodsze, tym lepsze
250g mąki pszennej
250g masła
250g cukru - przy tej ilości ciasto wychodzi bardzo słodkie. Dałam więc 200g
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
szczypta soli
cukier puder do posypania - opcjonalnie
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wsypujemy cukier i miksujemy kilka minut. Następnie dodajemy żółtka, a potem bardzo miękkie masło. Na koniec pora na mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy na głądką masę. Gotowe ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub nie po babcinemu, wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki lub ćwiartki. Układamy na cieście, skórką do dołu. Pieczemy ca 50 minut w temp. 170C. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego! :-)
Piękne, swojskie, domowe ciacho:) takie są najlepsze!
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto jakie może być. Uwielbiam takie. Szybkie, pyszne, proste w wysokonaniu. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńpysznie domowe :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto, u mnie podobne piekła mama, najmilej je wspominam:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie domowe proste wypieki :)
OdpowiedzUsuńA ja na bardzo podobnym cieście uczyłam się sztuki słodkich wypieków. Przepiękne ciasto, wyobrażam sobie jak pachnie..mmmm....świetny blog. Pozwól, że rozgoszczę się na dłużej i pozwiedzam. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWitam Cię serdecznie! Będzie mi bardzo miło gościć Cię u siebie. :-)
Usuńo i u mnie ze śliwkami :) nie co inne, ale to prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPodziwiałam dziś już Twoje ciacho wczesnym rankiem:-)
UsuńAch, zrobiłaś moje ukochane ciacho! Załapię się na kawałeczek?:>
OdpowiedzUsuńOczywiście...zapraszam:-) Zostały jeszcze 3 :-)))))
Usuńbabcine wypieki najlepsze! ach *.*
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta.. miękkie, wyrośnięte i wilgotne.. do tego z owocami:)
OdpowiedzUsuńpyszne! babcine ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńWow, mam sliwki, weekend zapasem, zamarzyło mi się to Twoje ciasto:)
OdpowiedzUsuńpyszności ;) muszę kiedyś upiec!
OdpowiedzUsuńObłędne! Zrobiłam ze śliwkami z kompotu.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. :-) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńBardzo dobry przepis, polecam!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się spodobał i ciacho smakowało :-)
Usuńjak duza blacha?
OdpowiedzUsuńWymiary blachy podaję w przepisie :-)
Usuń