wtorek, 4 września 2012

Prawdziwie babcine ciasto ze śliwką



Prawdziwe babcine ciasto ze śliwką
Właśnie takie ciasto piekła moja babcia. Przepis ze starego zeszytu z pożółkłymi kartkami. Jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Puszyste, mięciutkie, cudownie delikatne. Co by tu nie pisać, wszystko będzie mało. Po prostu.. musicie spróbować! :-) Ciasto smakuje fantastycznie również w wersji z morelami lub brzoskwiniami.



Składniki na blachę 25x30cm lub tortownicę o śr. 22 cm:
500g śliwek - im słodsze, tym lepsze
250g mąki pszennej
250g masła
250g cukru - przy tej ilości ciasto wychodzi bardzo słodkie. Dałam więc 200g
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
szczypta soli
cukier puder do posypania - opcjonalnie

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wsypujemy cukier i miksujemy kilka minut. Następnie dodajemy żółtka, a potem bardzo miękkie masło. Na koniec pora na mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy na głądką masę. Gotowe ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub nie po babcinemu, wyłożonej papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki lub ćwiartki. Układamy na cieście, skórką do dołu. Pieczemy ca 50 minut w temp. 170C. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Życzę Wam smacznego! :-)

22 komentarze:

  1. Piękne, swojskie, domowe ciacho:) takie są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze ciasto jakie może być. Uwielbiam takie. Szybkie, pyszne, proste w wysokonaniu. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasto, u mnie podobne piekła mama, najmilej je wspominam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie domowe proste wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja na bardzo podobnym cieście uczyłam się sztuki słodkich wypieków. Przepiękne ciasto, wyobrażam sobie jak pachnie..mmmm....świetny blog. Pozwól, że rozgoszczę się na dłużej i pozwiedzam. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię serdecznie! Będzie mi bardzo miło gościć Cię u siebie. :-)

      Usuń
  6. o i u mnie ze śliwkami :) nie co inne, ale to prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podziwiałam dziś już Twoje ciacho wczesnym rankiem:-)

      Usuń
  7. Ach, zrobiłaś moje ukochane ciacho! Załapię się na kawałeczek?:>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście...zapraszam:-) Zostały jeszcze 3 :-)))))

      Usuń
  8. babcine wypieki najlepsze! ach *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie ciasta.. miękkie, wyrośnięte i wilgotne.. do tego z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne! babcine ciasta są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, mam sliwki, weekend zapasem, zamarzyło mi się to Twoje ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszności ;) muszę kiedyś upiec!

    OdpowiedzUsuń
  13. Obłędne! Zrobiłam ze śliwkami z kompotu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało. :-) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  14. Bardzo dobry przepis, polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał i ciacho smakowało :-)

      Usuń
  15. jak duza blacha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary blachy podaję w przepisie :-)

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print