sobota, 29 grudnia 2012

Błyskawiczna Strucla z Jabłkami



Prościej i szybciej już się chyba nie da:-). Opakowanie ciasta francuskiego zwykle jest 
w lodówce. Jabłka do szarlotki co roku, późnym latem, zamykam w słoikach. Dzięki temu, wszystko co potrzebne do strucli, mam zawsze pod ręką. Przygotowanie zajmuje kilka minut, pieczenie trwa krótko, więc jak się dobrze uwinąć, to po nieco ponad półgodzinie możemy już raczyć się ciachem. Błyskawiczny, pyszny pomysł na słodkie co nieco.


Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego - użyłam wersji light (o 30% tłuszczu mniej)
0,5 l słoik musu jabłkowego
1 rozkłócone jajo
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Mus jabłkowy:
składniki i sposób wykonania znajdziecie TUTAJ
Strucla:
1. Arkusz ciasta rozkładamy i dzielimy na 3 części. Środkową pozostawiamy nietkniętą, a w 2 pozostałych wycinamy po skosie ( w jodełkę) paseczki.


2. Na środkową część wykładamy mus jabłkowy.


3. Pleciemy warkocz - nakładając naprzemiennie paseczki na warstwę jabłek.




4. Surową struclę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy 20-25 minut.



5. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

 
 
 
Życzę Wam smacznego! :-)

11 komentarzy:

  1. Mniam, mniam, wygląda przepysznie...:)
    Często używam tego ciasta do różnych wypieków...:)


    Ps.
    Zapraszam do mnie na rozdanie 4 super nagród wartości 300 pln

    http://otulona-zapachem.blogspot.com/2012/12/moje-pierwsze-rozdanie-i-nagrody.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Na tym pierwszym zdjęciu wygląda jak drożdżowa;-) Bardzo fajny pomysł na szybkie ciasto:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda, że w mojej lodówce nie ma teraz francuskiego ciasta.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przesmakowicie! Proste często znaczy lepsze. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie się prezentuje! Zapraszamy do konkursu, do wygrania książka kucharska Roberta Makłowicza wraz z autografem! http://domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na zawinięcie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie, strucla wygląda bardzo atrakcyjnie. Chętnie zjadłabym choć kawałeczek. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacyjny przepis - muszę wykorzystać :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  9. fajnie zawinięta, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak ja uwielbiam taką struclę :) pięknie ją zawinęłaś :) miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print