wtorek, 26 lutego 2013

Batoniki z Granoli, Orzechów i Suszonych Owoców

 

Lubicie batoniki fitness, z musli i bakaliami? Można kupić je w każdym sklepie, ale w myśl zasady: wiem co jem, warto przygotować je samodzielnie. Wówczas otrzymamy zdrową przekąskę, bez konserwantów, podejrzanych dodatków, a przede wszystkim, w swoim ulubionym, zupełnie dowolnym smaku. Rodzaj orzechów, bakalii i suszonych owoców dobieramy zgodnie z własnymi upodobaniami. Do gotującego się miodu możemy dodać cynamon, wanilię lub np. drobno startą skórkę cytryny, czy pomarańczy. Przepis jest stworzony do modyfikacji. Warto jednak zachować proponowane proporcje poszczególnych składników.


Batoniki z Granoli, Orzechów i Suszonych Owoców
źródło: Avner Laskin "Orzechy"

Składniki na kwadratową blaszkę o boku 20 cm:
1/2 szklanki miodu naturalnego
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
1/2 szklanki migdałów
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej

Wykonanie:
Miód podgrzewamy w rondelku. Gdy zacznie bulgotać, wsypujemy płatki owsiane, orzechy i migdały. Starannie mieszamy i gotujemy około 3minuty. Potem zestawiamy z ognia, wrzucamy rodzynki i żurawinę. Ponownie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy do dna i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Potem kroimy na kawałki preferowanej wielkości i wcinamy. Batoniki można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu do 10 dni.



Życzę Wam Smacznego! :-)


24 komentarze:

  1. nie ma to jak smaczne , zdrowe i energetyczne batoniki *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnoręczne batoniki są absolutnie najlepsze.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszniutkie ;) i jakie zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne batoniki:) chrup chrup:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dla mnie bomba! bardzo takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taki batoniki:-)
    Raz nawet zrobiłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe batoniki to świetne rozwiązanie dla łasuchów. Ich zaletą jest przede wszystkim to, że nie trzeba w nich z lupą szukać dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajne te batony :) suszona żurawina, orzechy i cynamon, mniam :) muszę wypróbować Twój przepis w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam! nie dość, że dużo zdrowsze od kupnych, to jeszcze możemy wrzucić do nich ulubione składniki

    OdpowiedzUsuń
  10. O, u mnie dzisiaj bardzo podobnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne takie zdrowe batoniki, zjadłabym teraz takiego:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie batoniki. Koniecznie z duuuuza iloscia orzechow :)

    Pozdrawiam cieplo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam takie domowe batoniki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochana, zapomniałaś o najważniejszym składniku! Czekoladzie :D
    Batoniki wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie batoniki, wyszły Rewelacyjnie ! Ja robiłem poodbne

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten przepis spadł mi z nieba:) Właśnie czegoś takiego szukałam:) Mam tylko pytanko, czy mogłabym zastąpić naturalny miód tym sztucznym? Bo akurat zostało mi go trochę po ostatnich wypiekach...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście możesz zastąpić sztucznym.

      Usuń
  17. Ale mam ochotę na takie batoniki!

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudo! Uwielbiam wszelkie miodowo-orzechowe batony :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam takie zdrowe przekąski-zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo, ale to bardzo takie lubię!

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię takie batoniki. Są zdrowe i pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. To się nazywa zdrowy baton!

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print