niedziela, 26 sierpnia 2012

Mocno kremowy sernik kawowo-migdałowy



Mocno kremowy sernik kawowo-migdałowy

Mam wiele różnych serników w swoim repertuarze i wiecie co? Wciąż nie potrafię zdecydować, który z nich smakuje mi najbardziej. :-) Dziś mój sernikowy debiut na blogu, a kolejne odsłony zapewne też się tu pojawią. Na pierwszy ogień idzie bardzo aromatyczny i bardzo wilgotny sernik z dodatkiem espresso, prażonych płatków migdałowych i, opcjonalnie, małym chlustem likieru Amaretto. Dzięki sposobowi pieczenia w kąpieli wodnej jest niezwykle wilgotny i ma mocno kremową konsystencję.




Składniki na tortownicę o śr. 22-23 cm:
Sernik:
1 kg białego sera mielonego
3/4 szklanki cukru - przy tej ilości cukru, jesli nie dodamy cukru waniliowego, sernik wychodzi bardzo małosłodki
1 cukier z prawdziwą wanilią lub 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
mały chlust likieru Amaretto - opcjonalnie
4 jaja
1/3 szklanki  świeżo zaparzonego i wystudzonego espresso
Polewa czekoladowa:
100g czekolady wg. własnych upodobań smakowych: mlecznej, deserowej lub gorzkiej
3-4 łyżki gorącej wody
płatki migdałowe
Wykonanie:
Do misy miksera wkładamy ser, mąkę, cukier, jaja, ekstrakt z wanilii oraz wystudzone espresso. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec, kto ma ochotę może wlać 1-2 łyżki likieru Amaretto. Tortownicę smarujemy masłem, dno i boki zabezpieczamy (owijamy) od zewnątrz podwójną warstwą folli aluminiowej. Masę serową przekładamy do tak przygotowanej formy. Tortownicę wstawiamy do większego żaroodpornego naczynia, które wypełniamy wodą. Woda powinna sięgać około połowy wysokości tortownicy. Sernik pieczemy 80 minut w temp. 160C. Po upieczeniu pozostawiamy w zamkniętym  piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Przygotowujemy polewę czekoladową. Do rondelka wlewamy 3-4 łyżki gorącej wody oraz połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu aż czekolada całkowicie się nam rozpuści. Polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika, a następnie posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.









Życzę Wam smacznego! :-)

22 komentarze:

  1. Cudnie wygląda. :) Jestem pewna, że smakuje genialnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie pycha, bo uwielbiam wszystko co z kawą:-)

      Usuń
  2. och, taki sernik, prawdziwe niebo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny sernik!
    Jestem ich fanką i nigdy nie mogę wybrać tego najlepszego.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli.. masz dokładnie tak jak ja:-). Pozdrawiam również. :-)

      Usuń
  4. a ja bym go inaczej nazwała! sernik MARZENIE *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. No więc ja często o nim marzę, ale piekę z rzadka, gdyż samodzielnie potrafię pochłonąć niebezpieczne ilości:-))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę kawałek, bo wygląda baaardzo apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Został jeszcze mały kawałeczek - przyjeżdżaj! ;-))))
      Pozdrawiam również! :-)

      Usuń
  7. Świetny! kawa i migdały to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też, podobnie jak kawa i czekolada! :-))

      Usuń
  8. Uwielbiam wilgotne serniki i jak są kremowe. Mój ulubiony to sernik nowojorski, ale ten też musi być pyszny, bo wszystko co z likierem jest pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to jest właśnie coś takiego jak sernik nowojorski, tylko że z innymi dodatkami

      Usuń
  9. Wygląda oszałamiająco! z chęcią pochłonęłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis!! Serniczek baaaardzo smakowicie wygląda :) Trzeba się na taki skusić :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Zazwyczaj niestety jestem za leniwa, żeby piec serniki w kąpieli wodnej... CO nie zmienia faktu, że je uwielbiam, a do Twojego aż się uśmiecham :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print