sobota, 24 listopada 2012

Kovrizhka - rosyjskie miodowe ciasto z migdałami i śmietaną



Bardziej błyskawiczne ciasto chyba nie istnieje. Prawdziwy ekspres w kierunku wschodnim, bo o rosyjskim rodowodzie. Przepis na ten smakołyk zaczerpnęłam stąd . Miód, cynamon, migdały
i śmietana... takie połączenie to gwarancja sukcesu.


Składniki na tortownicę o śr. 20cm lub małą keksówkę:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 pełne łyżki miodu
120g masła
2 jaja
1/2 -1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
posiekane migdały
gęsta kwaśna śmietana do polania + ew. trochę cukru do jej posłodzenia

Wykonanie:
Masło rozpuszczmy i studzimy. Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Dodajemy żółtka, masło i miód. Następnie wyspujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon.
Gotowe ciasto wykładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Wierzch posypujemy migdałami. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170C.
Podajemy w towarzystwie gęstej śmietany.


Życzę Wam smacznego! :-)

11 komentarzy:

  1. świetne ciacho! bardzo mi się podoba, bo wygląda smacznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalne ciasto!
    Upiekę,bo niesamowicie mnie intryguje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ”LIEBSTER BLOG”. Więcej informacji na moim blogu:) zapraszam po szczegóły na http://iwka-szczesciara.blogspot.com/
    Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za wyróżnienie mojego bloga. Pozdrawiam ciepło:-)

      Usuń
  4. bardzo chętnie się na nie skuszę:) wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda genialnie : D
    pychaaa.
    zapraszam do mnie na prostą pastę jajeczną i nie tylko ( :

    obserwuje.
    http://pasje-bartosza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie spotkałam się jeszcze z tym ciastem... ale co moge powiedziec wyglada cudownie bede musiala je zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciasto!!! Upiekłam i jestem szalenie zadowolona. Dodałam troszkę olejku migdałowego, zmniejszyłam ilość cukru a przed końcem pieczenia polałam miodem i jedliśmy bez śmietany. Na pewno nie raz je upiekę ale już nie dodam cukru:))Dziękuję za przepis, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print