sobota, 27 kwietnia 2013

Fiołkowo Mi! Mus Śmietankowo-Czekoladowy z Płatkami Fiołka.


No więc, już są!!! Zakwitły!!! Mniej obficie niż się spodziewałam, ale postanowiłam nie wybrzydzać. Zakasałam rękawy i zebrałam tegoroczne plony. W głowie aż roiło się od pomysłów na fiołkowe przetwórstwo. Może konfitury? Może sernik? A może by tak karmelki?
Na początek zapraszam Was na wspaniały, bardzo delikatny mus śmietankowo-czekoladowy
z płatkami fiołka wonnego. Smak to jedno, ale ja uwielbiam pożerać ten deser wzrokiem:-). Prezentuje się uroczo! A jak pachnie!!!


Viola odorata - fiołek wonny jest jedną z najpiękniej pachnących roślin w Polsce. Jego kwiaty wykorzystywano kiedyś do produkcji perfum. Dziś znany jest głównie jako wiosenna bylina, tworząca dekoracyjne, fioletowe i białe kobierce. Nie wszyscy wiedzą, że  to roślina jadalna. Korzeń fiołka wykorzystywany jest w ziołolecznictwie, natomiast liście i kwiaty mają różnorodne zastosowanie w kuchni.


Mus Fiołkowo-Czekoladowy
źródło mojej inspiracji

Składniki na 3-4 porcje w zależności od wielkości użytych foremek:
100g czekolady - ja użyłam białej, ale może być gorzka lub deserowa 
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 płaska łyżeczka żelatyny + odrobina mleka
4 łyżeczki soku z cytryny
1 czubata łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 łyżki płatków fioletowego fiołka wonnego
dodatkowo: kilka kwiatów i listków fiołka do dekoarcji

Wykonanie:
Żelatynę namaczamy w zimnym mleku i odstawiamy do spęcznienia. W garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Gdy czekolada się rozpuści, zestawiamy garnek z ognia i wkładamy napęczniałą żelatynę. Całość bardzo starannie mieszamy. Do lekko przestudzonego musu wrzucamy odszypułkowane kwiaty fiołka. Deser przekładamy do niedużych ceramicznych naczynek i na kilka godzin wstawiamy do lodówki, by stężał. Przed podaniem dekorujemy kwiatami i listkami fiołka

 


Życzę Wam Smacznego! :-)
 

38 komentarzy:

  1. Przyznam, że też dopiero w tym roku dowiedziałam się o tym, że mogę jeść fiołki. Chociaż najbardziej zachwycił mnie dżem z białego fiołka, obłęd! Ale ten deser tez prezentuje się świetnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moja pierwsza blogowa wiosna, więc choć o jadalności fiołków wiem już od dawna, to nie było okazji by się tym publicznie pochwalić;-))

      Usuń
  2. a jak pięknie wyglądają fiołeczki!! to moje ulubione kwiaty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez je uwielbiam! Bez nich nie ma wiosny!

      Usuń
    2. Ja tez je uwielbiam! Bez nich nie ma wiosny!

      Usuń
  3. Deser zapowiada się super - biała czekolada i bita śmietana, to fantastyczny duet. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Deser jest super, choć nie ma w nim bitej śmietany:-))

      Usuń
  4. Pięknie wygląda i do tego musiał byc pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słusznie zakładasz, że o musie trzeba wyrażać się już w czasie przeszłym:-))

      Usuń
  5. Nie wiem jak smakuje ale wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla tych co lubią białą czekoladę smakuje również bosko:-)

      Usuń
  6. Kwiaty w deserach i wypiekach, jestem na tak! Jakiś czas temu próbowałam kupić suszone fiołki, ale nigdzie ich nie znalazłam. Czekam teraz na płatki wiśniowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez na nie czekam, tym bardziej że będę miała własne tj. z własnego ogródka:-)

      Usuń
  7. Piękne zdjęcia, jestem zauroczona :) Wyślij do mnie porcyjkę, bo ślinka leci mi na sam widok ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, Kasiu! Po musie już ani śladu. :-(

      Usuń
  8. U mnie ani jednego fiołka :{ A zdjęcia super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie pięknie się rozrastają. Z roku na rok jest ich coraz więcej i więcej...:-)

      Usuń
  9. Cudnie, cudnie i jeszcze raz cudnie:-). Piękne zdjęcia, piękny deser o smaku nie wspomnę ale zakładam , że przepyszny:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio,wielkie dzięki za miłe słowa!:-)

      Usuń
  10. Faktycznie pożeram wzrokiem;-) I jak dla mnie niewyobrażalny smak...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto kiedyś spróbować. Dodatek fiołka daje fajowy efekt.

      Usuń
  11. Cuda tworzysz, cuda:) Jednak ja od jedzenia moich ulubionych fiołków wolę zdecydowanie rozkoszować sie ich zapachem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, zapach mają cudowny, to prawda...! :-)

      Usuń
  12. Pierwszy raz wiedzę coś równie pomysłowego, naprawdę rewelacja!:) pozdrowienia ślę:)

    OdpowiedzUsuń
  13. kolorystycznie piękne zestawienie! smakowo oczywiście równie wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojej, robi wrażenie! Ciekawa jestem smaku, ciekawa :-) ..

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepiękny! Witam wśród Kwiatożerców ;)
    P.S. Czy mogę prosić o wymianę banera na właściwy akcji, anie agregatorowi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi dołączyć do tak zacnego Grona:-). Nie do końca rozumiem o co chodzi z tymi banerami, ale się dowiem:-).

      Usuń
  16. Tak gwoli ścisłości, inspiracja pochodzi z blogu Cukiernicze Kreacje Charlotte: http://cukierniczekreacje.blox.pl/2011/04/Deser-czekoladowy-z-fiolkami.html
    A portale typu: stylowi, czy zszywka, umożliwiają bezkarne kradzieże przepisów, co jest po prosty skandaliczne.
    Ale wracając do tematu, bardzo piękny i aromatyczny deser przygotowałaś. Miło mi, że dołączyłaś do Kwiatożerców:)
    Choć byłoby mi jeszcze milej, gdybyś zmieniła baner na blogowy.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację pochodzi z tego blogu, choć ja się na niego natknęłam w innym miejscu i dopiero teraz widzę, że faktycznie mamy do czynienia z kradzieżą zdjęcia oraz przytoczeniem przepisu bez powołania się na źródło. Zmieniam więc link. Baneekr też już zmieniłam. :-)
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  17. No to mi zaimponowałaś! Ja jakoś nigdy nie odważyłam sie na wykorzystanie kwiatów w mojej kuchni. Fiołki faktycznie są cudne i ten zapach.....

    pozdrawiam wiosennie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kwiatami warto spróbować, choćby po to, żeby mieć własne zdanie. Fiolki faktycznie, są przeurocze.....

      Usuń
  18. Apetycznie i tak, tak…fiolkowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z fiołkami musi być fiołkowo wszak! :-)

      Usuń
  19. śliczny, aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To była moja pierwsza myśl tuż po przygotowaniu musu:-)

      Usuń
  20. Smakowicie, pachnąco i do tego piękne zdjęcie :)!

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print