wtorek, 9 października 2012

Węgierkowa delicja pod bezą




To ciasto jest tak śliwkowe, że już bardziej nie można. Całkowicie opanowane przez owoce oraz chrupiącą bezę. Kluczem do sukcesu jest bardzo solidnie podpieczony (wręcz upieczony) spód, na który wykładamy warstwę śliwkowo-bezową. Jeśli będzie miał niedostatki w tym względzie, zamiast pysznego ciasta, wyjdzie nam popisowy zakalec. ;-)



Składniki na tortownicę o śr. 22 cm:
ciasto:
1 kopiasta szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
3 żółtka
100g stopionego, wystudzonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gorącej wody
nadzienie:
500g węgierek lub innych niedużych i lekkich śliwek
3 białka
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki białego octu winnego
szczypta soli

Wykonanie:
ciasto:
Żółtka ucieramy z 3 łyżkami gorącej wody, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Wlewamy roztopione, wystudzone masło. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy 20 minut w temp. 190C.
nadzienie:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, w trakcie dodając stopniowo cukier. Na koniec wlewamy ocet. Pianę bezową delikatnie mieszamy ze śliwkami i natychmiast wykładamy na solidnie podpieczony spód. Pieczemy 40 minut w temp. 160C.




Życzę Wam smacznego! :-)

16 komentarzy:

  1. mmmmm jesienne, wspaniałe, aromatyczne ciasto:) a ta bezaaa poezja!

    OdpowiedzUsuń
  2. yummy!! :))

    xoxo,
    http://raellarina.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam w zamrażarce porcję mrożonych śliwek i chyba skorzystam z Twojego przepisu, bo prezentuje się arcysmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja lubie takie ciasto jednak kupuje porcje bo inaczej zjadłabym całe

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, lubię takie nafaszerowane śliwkami cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesienne klimaty :] Twoja chrupiąca beza będzie mi się śniła po nocach ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliwkowa pychotka z chrupiącą bezą...cudo!

    OdpowiedzUsuń
  8. boskie! a to, że piszesz, że bardziej śliwkowe być nie może, brzmi mega zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie podane.Bardzo lubię takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda ! Uwielbiam bezy

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print