poniedziałek, 17 września 2012

Idealny jabłecznik z cynamonem



Idealny jabłecznik

Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych jabłeczników, jakie zdarza mi się czynić. Pośród wielu zalet ma dwie podstawowe: zawsze się udaje, a rodzaj ciasta sprawia, że owoce utrzymują się na powierzchni. To szybki i niezawodny sposób na pyszne, aromatyczne ciasto z jabłkami.




Składniki na tortownicę o śr. 22 cm:
4-5 jabłek
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
3 jaja
200g masła
cynamon do posypania jabłek
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie kolejno dodajemy jaja. Obydwie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy maślano-jajecznej.Całość ucieramy na jednolite ciasto. Następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Układamy ciasno na cieście i posypujemy cynamonem. Pieczemy ca 50 min w temp. 170C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Życzę Wam smacznego! :-)

11 komentarzy:

  1. Jabłecznik wygląda super MNIAM! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha!
    Zapraszam na moj jablecznik: http://szybkie-gotowanie.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę ,że u ciebie ostatnio na blogu wypieki z jesiennymi owocami!
    Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam jakie wspaniałe ciasto! prosto, klasycznie, domowo- najlepiej na świecie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwycające ciasto!
    Pachnie domowym ciepłem i kubkiem kawy.
    Dobrego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! a ja dzisiaj wcinam karpatkę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. blagam, powiedz, ze zostal dla mnie jeszcze kawaleczek? *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotka wygląda wspaniale! Kolejny przepis do wypróbowania :]

    OdpowiedzUsuń
  9. ze smakiem pojadlabym takiego ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny i szybki jabłecznik, dzisiaj zrobiłam i juz polowy nie ma :) dziekuje za przepis :) pozdrawiam OLA :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał.
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print