![]() |
Idealny jabłecznik |
Jeden z najprostszych i najsmaczniejszych jabłeczników, jakie zdarza mi się czynić. Pośród wielu zalet ma dwie podstawowe: zawsze się udaje, a rodzaj ciasta sprawia, że owoce utrzymują się na powierzchni. To szybki i niezawodny sposób na pyszne, aromatyczne ciasto z jabłkami.
Składniki na tortownicę o śr. 22 cm:
4-5 jabłek
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
3 jaja
200g masła
cynamon do posypania jabłek
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie kolejno dodajemy jaja. Obydwie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy maślano-jajecznej.Całość ucieramy na jednolite ciasto. Następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Układamy ciasno na cieście i posypujemy cynamonem. Pieczemy ca 50 min w temp. 170C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Życzę Wam smacznego! :-)
Jabłecznik wygląda super MNIAM! :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńZapraszam na moj jablecznik: http://szybkie-gotowanie.blog.pl
Widzę ,że u ciebie ostatnio na blogu wypieki z jesiennymi owocami!
OdpowiedzUsuńSuper!
mniam jakie wspaniałe ciasto! prosto, klasycznie, domowo- najlepiej na świecie!:)
OdpowiedzUsuńZachwycające ciasto!
OdpowiedzUsuńPachnie domowym ciepłem i kubkiem kawy.
Dobrego tygodnia!
Pycha! a ja dzisiaj wcinam karpatkę:)
OdpowiedzUsuńblagam, powiedz, ze zostal dla mnie jeszcze kawaleczek? *.*
OdpowiedzUsuńSzarlotka wygląda wspaniale! Kolejny przepis do wypróbowania :]
OdpowiedzUsuńze smakiem pojadlabym takiego ciacha:)
OdpowiedzUsuńPyszny i szybki jabłecznik, dzisiaj zrobiłam i juz polowy nie ma :) dziekuje za przepis :) pozdrawiam OLA :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się spodobał.
UsuńPozdrawiam serdecznie :-)