sobota, 10 listopada 2012

Kremowy sernik waniliowo-pomarańczowy z makiem




To kolejny przepis z serii Boże Narodzenie. Inspirację znalazłam tutaj. Dokonałam drobnych modyfikacji, ale idea pozostała. Sernik jest z tych cięższych, z mocno kremową konsystencją. Wyraźnie wyczuwalna nuta waniliowo-pomarańczowa idealnie komponuje się z masą makową. Zapach podczas pieczenia jest obłędnie świąteczny. Czułam się jak tuż przed Wigilią, a tu jeszcze  tyyyle czasu:-). Ten sernik, jak prawie każdy, można mrozić i przechowywać przez
6-8 tygodni bez uszczerbku dla jego walorów smakowych. Przyznam się, że tak właśnie zrobiłam. Dzięki temu, przed samymi świętami będę miała odrobinę mniej pracy:-).
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Ja swój czyniłam
w pośpiechu i nie dopełniłam tego warunku, dlatego pojawiło się widoczne na zdjęciach pęknięcie.




Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
Masa serowa:
1 kg sera na serniki
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
3/4 szklanki cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy - ja dodałam kandyzowaną skórkę pomarańczową
1/3 szklanki śmietanki kremówki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
5 jaj
Masa makowa:
250-300g gotowej masy makowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej
1/2 szklanki cukru - jeśli masa jest bardzo słodka, z cukru rezygnujemy
3 jaja
1/3 szklanki śmietanki kremówki
2-3 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Masa serowa:
Do misy miksera wrzucamy ser, mąkę i skórkę z pomarańczy. Ucieramy na niskich obrotach. Dodajemy cukier oraz kolejno wbijamy jajka. Wlewamy ekstrakt z wanilii, aromat pomarańczowy oraz śmietankę. Starannie mieszamy. Spód i boki tortownicy smarujemy masłem. Dno wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową.
Masa makowa:
Masę makową ucieramy z mąką, stopniowo wsypując cukier. Następnie wbijamy kolejno jajka. Wlewamy śmietankę. Na koniec wsypujemy kakao. Całość dokładnie mieszamy.
Masę makową wykładamy na ser. Wyrównujemy powierzchnię.
Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą. Tortownicę z sernikiem kładziemy na środkowej półce. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 175C. Następnie zmniejszamy do 120C i pieczemy kolejne 90 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




Życzę Wam smacznego! :-)

9 komentarzy:

  1. Ale cudo! chyba tez je zrobie pod pretekstem wyprobowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widać już z daleka, że to jeden z tych cięższych i wilgotnych babcinych serników :) Niektórzy nie przepadają, ale ja takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydawać by sie mogło, że o sernikach już wszystko powiedziano a tu nowość. Fajne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, sernik to ciasto, na które zawsze mam ochotę. Ten wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. To taki seromak:) na pewno musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna propozycja dla niezdecydowanych:)
    jak się nie wie czy się chce serniczek czy woli makowiec, to ciasto jest jak znalazł:)
    wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie dwa w jednym :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print

Durszlak.pl