niedziela, 16 września 2012

Czekoladowe ciasto z gruszkami i konfiturą morelową





Ciasto na bazie gorzkiej czekolady, w cieście zatopione ćwiartki gruszek, a całość posmarowana glazurą z konfitury morelowej. Nazywam je ciastem dla niespodziewanych gości, gdyż świetnie znosi zamrażanie, zupełnie nie tracąc walorów smakowych.





Składniki na formę 23/35 cm:
5-6 gruszek
5-6 łyżek konfitury morelowej
200g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
150g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
175g masła
250g mąki
4 duże jaja
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do garnuszka, dodajemy masło i całość stawiamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Jaja ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Łączymy z wystudzoną masą czekoladową. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do całości.
Gruszki obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych.
Ciasto wykładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy ca 30 min w temp. 160C. Konfiturę morelową wkładamy do małego rondelka, wlewamy 3 łyżki wody i zagotowujemy. Następnie smarujemy nią wierzch wystudzonego ciasta. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem możemy udekorować listkami mięty.




Życzę Wam smacznego! :-)

5 komentarzy:

  1. Bardzo smakuje mi ciasto z owocami:)
    Twoje wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gorzka czekolada i gruszki to przepyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe! czekolada i gruszki do mnie przemawiają

    OdpowiedzUsuń
  4. Gruszki i czekolada to popisowe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne połączenie czekolady z gruszkami i morelami! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print