poniedziałek, 31 grudnia 2012

Kultowy Sernik Kajmakowy Wieńczy Rok




Ten sernik pojawił się już na tylu blogach, zbierając entuzjastyczne recenzje, że śmiało można nadać mu miano kultowego. Dziś, w ostatnim dniu roku, przyszła na niego kolej i u mnie. Jest rewelacyjnie pyszny!!! Jeden z lepszych lub wręcz najlepszy, jaki kiedykolwiek jadłam. Co ciekawe, smakuje również tym, którzy twierdzą, że nie znoszą krówek, ani masy kajmakowej
 :-). Może się wydawać, że jest niemożliwie słodki. Jednak, nic z tych rzeczy! Lekko słony spód, kremowa masa i polewa kajmakowo-migdałowa sprawiają, że całość jest idealnie wyważona. Kto jeszcze nie próbował, powinien się skusić. Polecam gorąco! Przepis pochodzi od Liski.
Smacznego i obfitego 2013!!!



Składniki na tortownicę o śr. 20-22 cm:
Spód:
50g dowolnych solonych orzeszków
80g herbatników
30-40g masła
1 łyżka cukru
Masa serowo-kajmakowa - składniki powinny być  w temperaturze pokojowej:
600g sera na serniki
230g masy kajmakowej (krówkowej)
100g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
3 jaja
50g miękkiego masła
1 łyżka mąki pszennej
Polewa:
170g masy kajmakowej
3 łyżki mleka
2 łyżeczki masła
Do dekoracji:
50g migdałów w płatkach

Wykonanie:
Spód:
Orzeszki i ciasteczka rozdrabniamy, najbardziej jak się da. Warto użyć malaksera. Łączymy z masłem i taką masą wylepiamy spód tortownicy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 10-12 minut w temperaturze 190C.
Masa serowo-kajmakowa:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masę kajmakową. Następnie kolej na jajka i ser wrzucany partiami (po łyżce). Na końcu wsypujemy mąkę. Całość starannie mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony spód. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180C (wg. Liski). Ja piekłam 65 minut w temperaturze 160C.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Polewa:
Masę kajmakową wkładamy do rondelka. Zalewamy mlekiem i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż składniki sie połączą. Zdejmujemy z palnika i dodajemy masło. Starannie mieszamy.
Polewamy nią całkowicie wystudzony sernik. Migdały prażymy na suchej patelni. Czekamy aż ostygną i dekorujemy nimi wierzch sernika.



Życzę Wam smacznego! :-)

16 komentarzy:

  1. Ach, znam ja ten sernik. Przepyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjne i ta spływająca masa ummmmm :) aż chce się skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny serniczek! ;)

    Dziekuje za zyczenia :*
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałego, pełnego inspiracji Nowego Roku 2013:-)
    Serniczek idealny:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przekonałaś mnie, robię zaraz po Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ten sernik, ale dawno nie piekłam. Przypomniałaś mi o nim.
    Szampańskiego Sylwestra u bardzo udanego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  7. obłędny!
    ślina mi cieknie po podłodze!
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  8. o, ja świętowałam z tym pysznym serniczkiem Boże Narodzenie, a Ty Nowy Rok, kajmakowy jest rewelacyjny.
    Wszystkiego co najlepsze w tym 2013 roku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam kajmakowego serniczka, ale jak patrzę na zdjęcie to aż żałuje, że nie jadłam :) pysznie wygląda :)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. najlepszy! jak już się do niego dobiorę, to oderwać mnie nie można :)

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłędny....porywam kawałeczek bo kocham serniki:)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Droczilko,
    to ciasto to istna rozpusta, ale takie właśnie lubię najbardziej. Nie ma co sobie żałować dobrych rzeczy :)

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam niedawno - rzeczywiście genialny. Twój wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeśli cały rok ma być taki wypasiony to jestem na tak! Wszystkiego dobrego ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print