środa, 29 sierpnia 2012

Kokosowe ciasto z malinami i kruszonką


Ciasto kokosowe z malinami i kruszonką

Bardzo proste i smaczne ciasto z nutą kokosową. Idealne jako spód do rozmaitych owoców, nie tylko malin. Jest bardzo gęste, więc bez problemu utrzyma na powierzchni nawet najcięższe z nich. Mocno maślana kruszonka idealnie dopełnia smak całości.



Składniki na formę 25x30 cm:
Ciasto:
300g malin
300g mąki pszennej
200 g cukru
200g masła
70g wiórków kokosowych
3 jaja
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
1 budyń śmietankowy
Kruszonka:
Składniki i sposób wykonania znajdziecie: TU

Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem przez kilka minut. Dodajemy kolejno jaja i mleko. W osobnym naczyniu mąkę mieszamy z kokosem, proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia i całość przesypujemy do masy maślanej. Wszystko razem mieszamy mikserem aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto. Przekładamy je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą formy. Wierzch posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 50-60 minut w temp.170C.






Życzę Wam smacznego! :-)

7 komentarzy:

  1. Połączenie kokosu z malinami musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciacho.. tak pięknie wyrośnięte!
    Wspaniałe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A u Ciebie maliny i kokos!
    Niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie wlozylam to ciasto do piekarnika-w mojej wersji z borowkami amerykanskimi, ktore obtoczylam w mace ziemniaczanej. Jestem jednak pelna obaw, bo ciasto bylo dosyc geste - gestsze niz sie spodziewalam... Zobaczymy...

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print