sobota, 20 października 2012

Madeira. Angielskie ciasto cytrusowe do herbaty.





Dziś specjał  kuchni angielskiej. Ze zrobieniem tego ciasta czekałam do jesieni, kiedy  owoce cytrusowe są bardziej na miejscu niż np. latem. Autorką receptury jest Nigella L. U niej występuje jako My Mother-in-law's Madeira Cake :-). Ciekawskim wyjaśnię, że nazwa nawiązuje do szlachetnego portugalskiego wina, z którym Madeira cake znakomicie się komponuje. Ciasto jest bardzo smaczne i dziecinnie proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej herbatki. Jednak, jeśli lubicie wyraźną cytrynową nutę, proponuję zwiększyć ilość skórki cytrynowej ( ja dałam z 2 cytryn i taką podaję w przepisie). Spotkałam się również z wersją pomarańczową. Musi być równie pyszna.
Nigella używa mąki  samorosnącej. W naszych warunkach, należy zastąpić ją mieszanką zwykłej mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i sodą. Zasada jest następująca: na każde 150g mąki dajemy 1/2 łyżeczki proszku i 1/2 łyżeczki sody.
Polecam Waszej uwadze karmelizowane cytryny. Moim zdaniem są fantastycznym elementem dekoracyjnym.





Madeira. Angielskie ciasto cytrusowe do herbaty.

Składniki na na formę keksówkę 29x15 cm:
ciasto:
300g mąki pszennej
200g cukru
240g miękkiego masła
3 jaja
skórka z 2 cytryn i sok z 1 cytryny lub skórka z 2 pomarańczy i sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier puder do posypania
karmelizowana cytryna:
1 cytryna
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
ciasto:
Masło ucieramy z cukrem na puch, wsypujemy skórke cytrynową. Dodajemy po jednym jajku na przemian z 1 łyżką mąki (3 jaja i 3 łyżki mąki). Następnie wsypujemy resztę mąki, wymieszanej z proszkiem  do pieczenia i sodą. Na końcu wlewamy sok cytrynowy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy około 50 min w temp. 170C.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
karmelizowana cytryna:
Wodę zagotowujemy. Wsypujemy cukier, a gdy się rozpuści wkładamy cytrynę, obraną ze skórki ( ja tym razem nie obrałam) i pokrojoną w plastry. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż syrop lekko zgęstnieje i skarmelizuje. Wyjmujemy cytrynę, kładziemy na papierze do pieczenia i zostawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy nią wierzch ciasta.




Życzę Wam smacznego! :-)

Naturalny Polski KOLAGEN Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry 

12 komentarzy:

  1. a no słyszałam o tym cieście.
    wygląda apetycznie, ciekawe jak smakuje :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak prosto, ale te karmelizowane cytrynki naprawdę dodają mu charakteru!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo elegancko z tymi karmelizowanymi cytrynami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wyglądają te skarmelizowane cytryny, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe! te karmelizowane cytryny muszą nieść cudowny aromat

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie na takie ciacho mam ochotę. Puszyste i delikatne w środku. Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczne ciasto. I do tego te karmelizowane cytryny... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print