niedziela, 30 września 2012

Jabłka pod bezą na tarcie



Pyszna krucha tarta z nadzieniem jabłkowym pod bezową pierzynką. Obecność skórki pomarańczowej wzbogaca smak, ale jeśli nie przepadacie za nutą cytrusową, możecie z tego składnika zrezygnować. Wówczas tarta stanie się niemal naszą klasyczną szarlotką.



Składniki:
ciasto:
250g mąki pszennej
125g zimnego masła
100g cukru
2 żółtka
2 łyżki lodowatej wody
nadzienie:
3-4 duże jabłka, najlepiej winne
3-4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej - opcjonalnie
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki
2 łyżeczki sklarowanego masła
beza:
2 białka
120g cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki białego octu winnego

Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy gładkie kruche ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki, a potem na niezbyt cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło. Wrzucamy jabłka i smażymy przez ca 5 minut. Dodajemy skórkę pomarańczową (opcjonalnie), cukier, mąkę i smażymy kolejne 2 minuty. Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez kwadrans w temp. 180C. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe i pieczemy kolejne 15-20 minut. Z białek ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier w trakcie ubijania, a na końcu dodajemy ocet. Gotową bezę wykładamy na warstwę owoców, rozprowadzając cieniutko po całej powierzchni. Całość wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150C. Pieczemy ca 20 minut lub do momentu aż beza z białej zrobi się kremowa, a z wierzchu będzie miała lekko popękaną chrupiącą skorupkę.




Życzę Wam smacznego! :-)

10 komentarzy:

  1. Świetny deser do niedzielnej kawy. Oj zjadłabym kawałeczek. A na jednym pewnie by się nie skończyło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję do zrobienia, bo bardzo mnie zaciekawiłaś! Piękne zdjęcia! :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda kusząco..mniam..slinka cieknie..

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietny pomysl z ta beza, mega apetyczna, jesienna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w pierwszej kolejności zabrałabym się za tą chrupiącą bezę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jabłuszka pod chrupiącą bezą :] mniam pyszności :}

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękujemy za zgłoszenie się do konkursu na blog tygodnia, jednak by dopełnić formalności brakuje jeszcze banerka z linkiem na stronie. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  8. No to znalazłam sposób co zrobic z reklamówką jabłek z sadu rodziców :) Pięknie wygląda i napewnno jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To moje ulubione ciasto z jabłkami ze wszystkich w blogu. Moim zdaniem jest przepyszne!!! Jeśli zostanie Ci jeszcze trochę jabłek, polecam wypróbować mój nr 2 czyli Szwajcarski placek z jabłkami. Pozdrawiam serdecznie:-)

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print