wtorek, 7 sierpnia 2012

Kruche ciasto z wiśniami i bitą śmietaną



To już chyba ostatnie wiśnie  w tym roku, a zatem ostatnia okazja, by przyrządzić z nich coś łasuchowatego. :-)


Ciasto kruche z wiśniami i bitą śmietaną

Kruchy spód, na nim podpieczone wiśnie, a wszystko pod puchową kołderką z bitej śmietany.
Jak dla mnie - prawdziwa kwintesensja lata! :-)

Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm):
600-700g wydrylowanych wiśni
3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
200 g zimnego masła
2 zółtka
1 całe jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 l śmietany kremówki 36% do ubicia
Cukier puder do bitej śmietany

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane zimne masło oraz żółtka i całe jajko. Szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na 1 godz. do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim wysmarowany masłem i oprószony maką spód tortownicy. Ciasto nakłuwamy lekko widelcem. Podpiekamy przez 10-12 min. w temp 180C.
Na podpieczony spód wykładamy pozbawione pestek wiśnie. Całość pieczemy kolejne 20-30 min, w zależności od rodzaju posiadanego piekarnika.
W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę. W trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Jego ilość uzależniona jest od poziomu słodyczy, który chcemy uzyskać, więc zalecam po prostu próbowanie podczas ubijania.
Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy ciastu wystygnąć, a gdy tak się stanie, dekorujemy wierzch fantazyjnym kopcem z bitej śmietany.



Życzę Wam smacznego! :-)



2 komentarze:

  1. Wypróbowałam ten przepis, ale było już po sezonie wiśniowym, więc zrobiłam z malinami. Wyszło pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wypróbowałaś ten przepis:-).
      Pozdrawiam! :-)

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print