![]() |
Waniliowa tarta z brzoskwiniami |
Na cieniutkim spodzie z ciasta francuskiego, warstwa owoców posypanych prawdziwym cukrem waniliowym. Proste i być może mało oryginalne, ale za to jakie pyszne! :-)
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego - ja użyłam wersji light czyli 30% tłuszczu mniej
5-6 brzoskwiń
1 rozkłócone jajo
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
cukier puder do posypania - opcjonalnie
Wykonanie:
Ciasto francuskie wykładamy na papier do pieczenia, nakłuwamy widelcem i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Brzoskiwnie pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze części dowolnego kształtu. Układamy je na cieście. Posypujemy obficie cukrem waniliowym. Pieczemy ca 20 mniut w temp. 180C.
Po wystudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem.

Życzę Wam smacznego! :-)
Wygląda baaardzo apetycznie i zachęcająco, niemal czuję jej zapach! :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuję za odwiedziny!:-)
UsuńPozdrawiam również :-)
wanilia brzoskwinki wszystko co lubię
OdpowiedzUsuńJa lubię te smaki szczególnie na tarcie.:-)
UsuńDobra, jutro kupuję ciasto francuskie i brzoskwinki :)
OdpowiedzUsuńNo to jak już kupisz i upieczesz, daj znać jak wyszła:-).
UsuńPewnie w całym domu unosił się zapach wanilii :)
OdpowiedzUsuńsiedzi w piekarniku, nie wiem jak wyjdzie, ale znalzłam pierwszy plus :) - zajęło całe 5 minut włączni z odejściem od komputera :)
OdpowiedzUsuńRobi się błyskawicznie, to prawda. :-)
UsuńSzybko, a jak smakowicie!! Rewelacyjny pomysł - trzeba go wykorzystać :))
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam do przetestowania! :-)
UsuńCzuję ten boski zapach wanilii i brzoskwiń! :-)
OdpowiedzUsuńSzybkie,smaczne ciasto, pachnące brzoskwiniami! mniam, mniam :]
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie:) uwielbiam takie specjały:)
OdpowiedzUsuń