Od jakiegoś czasu szukałam przepisu na idealne brownie. Już wiem, że znalazłam. Autorką receptury jest Agnieszka Kręglicka. Ciasto w moim wykonaniu jest bez orzechów, ale składniki podaję prawie zgodnie z oryginałem - zmniejszyłam ilość cukru i pojawiła się polewa, którą dodałam samowolnie:-). Ciacho wychodzi ciężkie, wilgotne i ekstremalnie czekoladowe.
„Poza smakowymi walorami, brownie ma jeszcze jedną zaletę- trudno go popsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie.” (A. Kręglicka)
![]() |
Składniki:
ciasto:
200g gorzkiej czekolady
200g masła
220g cukru
100g mąki pszennej
6 jaj
50g łuskanych orzechów włoskich
polewa:
100g czekolady deserowej
3 łyżki wrzątku
Wykonanie:
Połamaną na kawałki czekoladę i masło podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się i dokładnie mieszamy. Jaja ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmiksowujemy przestudzoną czekoladę i pokrojone orzechy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy 18-20 minut (wg. A. Kręglickiej), a według mnie ca 20-25 minut. w temperaturze 200C. Zostawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy do góry dnem, kroimy na duże kwadraty i smarujemy polewą. A polewę robimy tak: do rondelka wkładamy połamaną na kwałki czekoladę, wlewamy 3 łyżki wrzątku. Całość stawiamy na małym ogniu, do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Życzę Wam smacznego! :-)
Od razu widać ,że idealne:)
OdpowiedzUsuńTa polewa wygląda obłędnie:)
Och, takie bym dziś zjadła :)Wtedy i deszcz nie byłby straszny.
OdpowiedzUsuńbrownie i jeszcze polewa czekoladowa:) czysta rozpusta!:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam czekoladowe ciacha,ja zamiast polewy czekoladowej dodaję czekoladę z Lidla,oczywiście rozpuszczoną,ciasto wychodzi pyszne:)
OdpowiedzUsuńBrownie to idealne ciasto, jeszcze ta polewa!
OdpowiedzUsuńFakycznie brownie idealne, ta spływająca polewa *.*
OdpowiedzUsuńSzukam dobrego, sprawdzonego przepisu na brownie, muszę Twój wypróbować:)
OdpowiedzUsuńsuper to Twoje brownie! a teraz czekam, jak nazwa Twojego bloga wskazuje, na dobrą szarlotkę, bo sezon jabłkowy czas zacząć:)
OdpowiedzUsuńMam wielką słabość do brownie :] Narobiłaś mi apetytu idę sobie upiec :}
OdpowiedzUsuńPyszna sprawa! Miałam brownie jako tort na moje urodziny:) upiekę dziś wieczorem wg Twojego przepisu:) Można jeszcze do ciasta które wstawiamy do piekarnika dodać kawałki czekolady mlecznej lub gorzkiej w kawałkach..mniam;)
OdpowiedzUsuńJak apetycznie wygląda! Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJaka wielkość blachy na ta ilość ?
OdpowiedzUsuńTortownica o śr. 20 cm lub blacha kwadratowa o wym 20x20 cm
UsuńDoskonałe...właśnie wcina z lodami waniliowym...ummmmm mniam:-)
OdpowiedzUsuń