sobota, 21 września 2013

Gâteau au Yaourt - Francuskie Ciasto Jogurtowe


To ciasto jest dobrze znane w każdym francuskim domu. Służy dzieciakom niczym cukierniczy elementarz, bo właśnie od niego zwykle zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Przepis zachęca do zabawy plastikowymi kubeczkami, a milusińskim w to graj. Nie widzę przeszkód, by i nasze maluchy zakasały rękawki, a my razem z nimi. Weekend to idealny czas na takie wspólne, rodzinne igraszki w kuchni...

Moim zdaniem, gâteau au yaourt jest świetnym ciastem śniadaniowym i z takim przeznaczeniem szczególnie je polecam.


Gâteau au Yaourt - Francuskie Ciasto Jogurtowe
źródło: prosto z samego Paryżewa

Składniki na tortownicę o śr. 18-20 cm:
Do odmierzania składników potrzebny jest kubeczek po jogurcie/kefirze/śmietanie o poj. 150-200g
3 kubeczki mąki pszennej
2 kubeczki cukru - ja dałam tylko 1,5 kubeczka
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1/2 opakowania cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 kubeczek oleju
3 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:
Makę wraz proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie, w dowolnej kolejności dodajemy pozostałe składniki i całość krótko mieszamy na gładkie ciasto. Masę przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy ca 35 minut w temperaturze 180C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Życzę Wam Smacznego! :-)
 

22 komentarze:

  1. świetne :) wygląda puszyście i lekko, na pewno warte upieczenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, Łucjo! :-) Jak na swą prostotę, jest zaskakująco smaczne.

      Usuń
  2. ciasto jogurtowe bez jogurtu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a no właśnie-gdzie jest jogurt?:)))a ciasto wygląda pysznie:)

      Usuń
    2. Gapa ze mnie. Jogurt już się pojawił :-)

      Usuń
  3. Wygląda na bardzo wilgotne tylko gdzie jest jogurt:-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za czujność! Już wszystko poprawione. :-)

      Usuń
  4. O widzę, że udało się kupić aparat:D A ciacho świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, to byłoby zbyt piękne - aparat pożyczony jedynie......

      Usuń
  5. Uwielbiam ciasta jogurtowe i nie ukrywam, że chętnie bym się załapała na Twoje. Dzięki za wczorajsze spotkanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jogurtowe ciasta są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne :) Zazdroszczę :) Niestety ciasta jogurtowe są moją zakałą.... zawsze wychodzą mi zakalce..:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sekretem jest pokojowa temperatura WSZYSTKICH użytych składników - tak wykazują moje doświadczenia :-).

      Usuń
  8. fajne puszyste ciacho :) skosztowałabym z chęcią!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest puszyste, ale przy tym wilgotne, co fajnie wychodzi w połączeniu... :-)

      Usuń
  9. och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print