![]() |
Śliwkowo-morelowe crumble z dodatkiem brzoskwiń |
A jeśli napiszę, że to deser z... resztek??? Czy to Was zniechęci? :-))
Zdeprymuje lub nie, ale fakty są następujące:
w domu było: 5 morelek, 7 śliwek, 2 brzoskwinie, a w lodówce troszkę kruszonki. zrobionej w nadmiarze do poprzednich wypieków. Poczyniono z tego crumble dla 4 osób. Z braku eleganckich ceramicznych kokilek, upieczono w tym, w czym.. upieczono:-)).
Składniki na 4 kokilki 12x8 cm:
Owoce:
5 moreli
7 śliwek
2 brzoskwinie
4 łyżeczki brązowego cukru
mielony cynamon do posypania
masło do wysmarowania foremek
Kruszonka:
Proporcje i sposób wykonania kruszonki znajdziecie: TU
Jeśli planujecie w najbliższych dniach jakieś wypieki z kruszonką, zróbcie z całej podanej porcji. Można ją przechowywać przez tydzień w lodówce (sprawdzone!:-)). Do mojego deseru z.. resztek:-), wystarczy spokojnie 1/3 -1/4 porcji.
Wykonanie:
Owoce myjemy, wycieramy do sucha, pozbawiamy pestek i kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Morele i śliwki podzieliłam na ćwiartki, a brzoskwinie na ósemki. Foremki smarujemy grubo masłem. Owoce układamy warstwowo lub kompletnie pomieszane - jak kto woli:-). Posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Wierzch pokrywamy solidną warstwą kruszonki. Pieczemy około 30 minut w temp. 170C. Gdy kruszonka pięknie się przyrumieni, to znak, że nasze crumble jest gotowe.
Taki deser najlepiej smakuje na ciepło.
Życzę Wam smacznego! :-)
Ubóstwiam crumble! Wersja z pomieszaniem różnych owoców bardzo mi sie podoba. :)
OdpowiedzUsuńChyba wszystkie owoce, zapieczone pod kruszonką, smakują znakomicie. :-)
UsuńOwoce pod kruszonką to dla mnie niebo w gębie :}
OdpowiedzUsuńJa kruszonkę zamrażam.
Dla mnie też! :-)
UsuńNastępnym razem, gdy będą nadwyżki też zamrożę.
Crumble to coś co mogę pochłaniać w ogromnych ilościach! z takich owocków jeszcze nie robiłam, ale w sumie teraz idealny czas na nie :)
OdpowiedzUsuńA mi właśnie z takich owocków smakuje szczególnie:-).
OdpowiedzUsuń