sobota, 1 grudnia 2012

Domowy ajerkoniak




Świetna propozycja na rozgrzewkę w tę chłodną, grudniową sobotę - gęsty, domowy likier na bazie mleka, żółtek i spirytusu czyli... poczciwy ajerkoniak.
Ma tę niewątpliwą zaletę, że jest gotowy do spożycia już po 2 godzinach od przygotowania.
Można pokusić się również o rozmaite wariacje smakowe, gdy wersja klasyczna już nam się znudziła.  Jeśli do ajerkoniaku wsypiemy trochę kakao lub dodamy rozpuszczoną i wystudzoną tabliczkę czekolady, otrzymamy gęsty, smakowity likier czekoladowy. Kawosze, do gotującego się mleka mogą wsypać trochę kawy rozpuszczalnej. Uzyskają wówczas napój w swoim ulubionym smaku. Na tej samej zasadzie możemy przygotować likier cynamonowy lub korzenny. Wariantów jest wiele.
Miłośnikom kremowych, domowych likierów bardzo polecam także ten przepis.




Składniki:
1/2 litra mleka lub mleka skondensowanego niesłodzonego
250ml spirytusu
250g cukru
5-7 żółtek
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub pół laski wanilii

Wykonanie:
Mleko zagotowujemy z wanilią lub cukrem waniliowym. Studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na parze ( w wersji leniwej możemy ucierać mikserem). Przygotowany  w ten sposób kogel-mogel delikatnie łączymy z mlekiem. Teraz bardzo powoli, cienką strużką wlewamy alkohol. Jeśli nie zrobimy tego w odpowiedni sposób, nasz ajerkoniak się zwarzy. Gotowy likier schładamy w lodówce. Już po 2 godzinach nadaje się do spożycia. Przechowujemy również w lodówce.

Życzę Wam smacznego! :-)

COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry 

20 komentarzy:

  1. A ja właśnie szukałam przepisu na ajerkoniak. Czytasz w moich myślach? :) Pozdrawiam serdecznie - Ania
    PS. Dam znać jak wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ajerkoniak w taki wieczór jak dziś..idealna sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. czytasz w moich myślach:) mmmm od dawna ten truneczek za mną chodzi

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba zrobić, bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Często robię domowy ajerkoniaczek. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba wczoraj oglądałam jakiś serial i popijali sobie właśnie taki ajerkoniak :) z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja uwielbiam dodawać ajerkoniak do wypieków! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jaka śliczna butelka, ja szykuję się do zrobienia kawowego

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam :) mam jeszcze flaszeczkę takiego domowego :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ale świetnie wygląda:) nigdy jeszcze sama go nie robiłam ale chyba będę musiała wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Można np zastąpić spirytus czystą wódka bo w Niemczech nie dostanie się spirytusu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ajerkoniak powinien mieć moc i dlatego zwyczajowo robi się go na spirytusie. Jeśli zrobić by na wódce, będzie po prostu dużo słabszy. W wariancie wódkowym proponowałabym zwiększyć nieco ilość alkoholu i zamiast 250ml wlać 300ml.
      Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
    2. w niemczech masz polski spirytus np. cap, w rewe był, polskie sklepy itd.

      Usuń
  12. zrobiłam wczoraj jest znakomity -;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo miło mi to czytać :-)

      Usuń
  13. mozna dodac 2-3 lyzki maku sparzonego i przekreconego 2 razy przez maszynke i do spirytusu dodac rumu

    OdpowiedzUsuń
  14. wlasnie wstawilam do lodowki i nie moge sie doczekac wyglada smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kobiety pewnie go uwielbiają dzisiaj właśnie go robię trochę dla żony trochę dla siebie w delegację

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print