sobota, 8 września 2012

Cytrynowy sernik z lemon curd


Cytrynowy sernik z lemon curd

Tak pysznie aromatycznego sernika dawno nie jadłam! Powstał z myślą o miłośnikach cytrynowych smaków. Polewa z lemon curd dodaje mu niesamowitej głębi. Piekłam go po raz pierwszy, a efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Utwierdziłam się jedynie w przekonaniu, że lemon curd jest absolutnie boski :-). Aby rozpustę kaloryczną uczynić mniejszą, do sernika użyłam chudego twarogu 0%. O dziwo, różnica w smaku była prawie niewyczuwalna. Ten sernik będzie gościł na moim stole z pewnościa jeszcze nie raz. :-)



Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:
masa serowa:
700g mielonego twarogu na serniki
100g cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią
3 jaja
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
spód sernika:
200g kruchych herbatników maślanych
90g masła
wierzchnia warstwa (polewa):
lemon curd - składniki i sposób przygotowania znajdziecie TU

Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania spodu. W rondelku ropuszczamy masło. Herbatniki kruszymy najdrobniej jak sie da. Wrzucamy do masła i dokładnie mieszamy. Ciasteczkową masą wykładamy spód wysmarowanej masłem tortownicy i wkładamy ją do lodówki przynajmniej na pół godziny. W tym czasie do misy miksera wkładamy twaróg, cukier, skórkę i sok z cytryny i ucieramy. Po kilku minutach dodajemy kolejno jaja, dalej ucierając. Gotową masę serową wykładamy na spód z herbatników. Pieczemy 60 minut w temp. 180C. Studzimy  w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Wierzch smarujemy obficie lemon curd. Sernik schładzamy  w lodówce przez co najmniej kilka godzin.








Życzę Wam smacznego! :-)

7 komentarzy:

  1. Wierzę ze sernik był pyszny! Sama bardzo lubię cytrynowe nuty w tego rodzaju ciast:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że tak daleko mieszkasz, wpadła bym na kawkę ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow uwielbiam lemon curd! Ten serniczek musi być obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  4. juz sobie wyobrażam ten smak:) mmmmmmmmmmm niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę kawałeczek albo lepiej dwa! :-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślinka mi pociekła, hmm koniecznie muszę wypróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print