czwartek, 1 listopada 2012

Tarta orzechowa z karmelem




Jakoś tak jest, że od rozrywkowego klimatu Halloween, wolę pełen zadumy nastrój 1 listopada.
Każdy ma jakies rytuały, rodzinne tradycje związane z dniem Wszystkich Świętych.
U mnie, zgodnie z corocznym zwyczajem, po wizycie na grobach, spotkamy się wszyscy na rodzinnym obiedzie. Jak zwykle, powierzono mi przygotowanie słodkości. Jednym z punktów programu będzie więc orzechowo-karmelowa tarta. Poniższy przepis, podobnie jak ten na Tartę karmelową z kremem ganache , może być świetnym pomysłem na mazurka, dlatego mimo iż mamy listopad, oznaczyłam go etykietą "Wielkanoc" :-).
Ciasto jest skrajnie orzechowe, skrajnie karmelowe i przyjemnie chrupiące. Jeden kawałek na długo zaspokaja apetyt na słodycze.




Składniki na okragłą formę do tart o śr. 24-26 cm:
Ciasto:
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru
1 jajo
szczypta soli
Nadzienie:
250g łuskanych orzechów włoskich
400g cukru
250ml wody
1 łyżka soku z cytryny
200g masła
100g śmietany

Wykonanie:
Ciasto:
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub czystą ściereczkę i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Nadzienie:
Zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem cytrynowym. Trzymamy na ogniu tak długo, aż cukier skarmelizuje. Wyłączamy płomień, dodajemy śmietanę, orzechy oraz pokrojone na kawałki masło. Mieszamy do rozpuszczenia się masła. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim natłuszczoną formę, starannie dociskając brzegi. Na ciasto równomiernie wykładamy masę karmelowo-orzechową. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 175C. Studzimy i wkładamy na godzinę do lodówki.




Życzę Wam smacznego! :-)

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie połączenia smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi sie twoja tradycja, tak rodzinnie :) no i przy okazji pysznie z taka orzechowa tarta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z przyjemnością schrupała bym to ciasto :]

    OdpowiedzUsuń
  5. obłędna:)
    uwielbiam wypieki z orzechami
    cudo

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna taka mega orzechowa!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto właśnie w piekarniku. Zapowiada się pysznie. Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  8. To zdecydowanie mój klimat ciast: uwielbiam połączenie orzechów i karmelu:) muszę spróbować koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam połączenie karmelu i orzechów. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print