Ciasto jogurtowe, w sezonie letnim, cieszy się zwykle dużym powodzeniem. Zamiennie korzystam z kilku sprawdzonych przepisów. Przygotowuję różne warianty, ale najbardziej smakuje mi wersja z owocami. Połączenie morelek z prażonymi migdałami okazało się trafione. Nawiasem pisząc, płatki migdałowe (pod warunkiem, że prażone!) są świetnym i bardzo przeze mnie lubianym podkręcaczem smaku w słodkościach i nie tylko.
Ciasto Jogurtowe z Morelami
źródło: domowy brulion z przepisami
Składniki na formę 26x35 cm- powinny być w temperaturze pokojowej:
500g moreli
200g masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka jogurtu naturalnego
4 jaja
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g płatków migdałowych
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Nie przerywając ucierania, dodajemy partiami, naprzemiennie jogurt, masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Morele myjemy i kroimy na ćwiartki. Ciasto przekładamy do formy i przykrywamy warstwą owoców. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170C.


Życzę Wam Smacznego!:-)
Ale fajny przepis :) Mieści się w kilku linijkach, aż dziw, że wychodzi z niego takie cudo jak na zdjęciu! Mniam :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Bardzo Ci ten przepis polecam, naprawdę:-).
Usuńlubię takie ciasto, jeszcze tylko szklaneczka kakao i jestem w niebie:)
OdpowiedzUsuńPrawda? Zwykłe, proste ciacho, a smakuje, że hej:-).
UsuńUwielbiam migdały na placku :)
OdpowiedzUsuńJa też. :-)
UsuńPyszności!!! Dziękuję za udział w akcji ♥
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję!:-)
Usuńuwielbiam ciasta jogurtowe :) ale mnie zawsze wychodzi zakalec :(
OdpowiedzUsuńTo kwestia przepisu wg. mnie - z jednych wychodzi idealne, a z innych zakalcowate, ale co ciekawe ten zakalec jest tylko z wyglądu, bo w smaku niewyczuwalny....
UsuńMorele:) Tak jak już czytałaś u mnie w opisie są to moje kolejne ulubione owoce:)W mieście z migdałami smakują wspaniale:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z morelami i cieszę się, że jest nas więcej:-), bo mam wrażenie, że te owoce są w Polsce troszkę niedoceniane...
UsuńMigdały i morele to idealne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńZamknięte w cieście muszą smakować rozkosznie.
Muszą i smakują:-).
UsuńPowiem szczerze, że ciasta z morelami nigdy nie jadłam:-), czas to zmienić:-)
OdpowiedzUsuńOj, zdecydowanie! Ja w tym temacie debiutowałam rok temu i wiem, że tego lata wypieków z morelami będzie co najmniej kilka.
Usuńtakie słoneczne, letnie i lekkie, mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo Ci polecam, Kasiu. :-)
UsuńUwielbiam morele! ale na razie konsumuje je na surowo. Uwielbiam takie ciasta są szybkie, proste w przygotowaniu i rewelacyjnie smakują :D
OdpowiedzUsuńZeszłego lata stałam się wielką fanką ciast z morelami. W tym roku nie będzie inaczej:-).
UsuńFajnie, że są już morele. Jeszcze ich nie jadłam w tym roku, muszę koniecznie to nadrobić.
OdpowiedzUsuńJa też często korzystam z płatków migdałowych jako dodatku do deserów i nie tylko deserów i też w wersji podprażonej.
Bo to jeszcze nie czas na jedzenie morelek chyba. Będzie, gdy pojawią się na rynku polskie. Te importowane za to świetnie sprawdzają się w wypiekach.
Usuńfaktycznie te ciasta z jogurtem świetnie się sprawdzają :) z morelami muszą być pyszne!!
OdpowiedzUsuńz morelami są zaskakująco pyszne - nie mogłam wyjść z podziwu, gdy upiekłam takie ciasto po raz pierwszy...
UsuńDelikatne ciasto i pyszne morele to zawsze znakomite połączenie:-)
OdpowiedzUsuńNie mogę się nie zgodzić:-)
Usuńz morelami... mniam!
OdpowiedzUsuńNa zdrówko!:-)
UsuńWygląda... cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:-)!
UsuńOd samego patrzenia dostaję ślinotoku. Fajne ciasto, gratulacje.
OdpowiedzUsuńDziękuję:-).
UsuńUwielbiam morele. I ciasta z morelami rowniez. Szczegolnie w takiej pysznej wersji, jak u Ciebie :) Mniam :))
OdpowiedzUsuńMorele należą do moich faworytów, jeśli chodzi o wypieki z owocami.
UsuńTakie proste w wykonaniu, a efekt cudowny.
OdpowiedzUsuńDzięki!:-)
Usuńkawał dobrego placka, to jest to !
OdpowiedzUsuńbardzo Ci Marto polecam!:-)
UsuńPrzepiękny wypiek! Ciasta jogurtowe z owocami są idealne na lato! Miłego, ciepłego dnia :)
OdpowiedzUsuńMi też ciasta jogurtowe kojarzą się z latem i..owocami:-).
UsuńProste i apetyczne... to lubię :)!
OdpowiedzUsuńZachęcam do przetestowania w takim razie:-).
UsuńBardzo lubię takie ciasta - łatwe i przesmaczne :)
OdpowiedzUsuńCały urok tkwi w prostocie:-).
UsuńW tym roku jeszcze nic nie robilam z udziałem moreli, czas zaczac :)
OdpowiedzUsuńCały sezon przed Tobą! :-)
UsuńWygląda super ! Właśnie zdałam sobie sprawę, że nie robiłam jeszcze nigdy ciasta z morelami! Wstyd :/!!!
OdpowiedzUsuńJa swoje pierwsze w życiu zrobiłam dopiero ubiegłego lata:-).
UsuńKocham morele. To najszlachetniejszy owoc dla mnie. Aksamitny i słodki.
OdpowiedzUsuńPodzielam Twoja opinię, choc ja zakochałam się w nich całkiem niedawno...
UsuńMorele chyba najbardziej po macoszemu traktuję...W deserach i ciastach nigdy jeszcze nie używałam - czas to zmienić. Twoje ciasto jogurtowe wygląda fantastycznie :-)
OdpowiedzUsuńWg. mnie morele w wypiekach sprawdzają się fantastycznie! Spróbuj kiedyś koniecznie.:-)
Usuń