środa, 14 listopada 2012

Gruzińskie ciasto herbaciane z bakaliami



Już od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto herbaciane:-). Wyobrażałam sobie, że musi być w nim coś cudownego, skoro w składzie ma mój ulubiony napój. Do gatunku i smaku herbaty przykładam ogromną wagę. Wolę nie pić żadnej niż bylejaką. Myśli o tym cieście stały się na tyle uporczywe, że wreszcie powstało. I co??? Gdybym nie wiedziała, nie zgadłabym, że zawiera herbatę:-). Domyślam się jednak, że to jej zawdzięcza swą wilgotność. A smak.... smak bardzo ciekawy, lekko korzenny i mocno bakaliowy. Ma coś z piernika i nieco więcej z keksu, więc budzi świąteczne skojarzenia. Zatem dodaję do przepisów na Boże Narodzenie.
Pomysł, z moimi niewielkimi zmianami, pochodzi stąd.


Składniki na średniej wielkości formę keksówkę:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 łyżki sklarowanego masła
2 jaja
1 szklanka mocnej, świeżo zaparzonej czarnej herbaty.
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki ulubionych konfitur
Cynamon, goździki (rozrobnione), imbir - po duużej szczypcie
200-250g bakalii (rodzynki,pokrojone orzechy i suszone owoce - wedle upodobań smakowych).

Wykonanie
Robimy mocny napar z herbaty. Zalewamy nim bakalie i odstawiamy na kilka godzin. Odcedzamy je , a herbatę zachowujemy. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy masło, konfitury i wlewamy herbatę. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy oraz bakalie. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy ca 30 min. w temperaturze 200C.

Życzę Wam smacznego! :-)

14 komentarzy:

  1. jeżeli ma posmak pierniczka, to jest to ciasto stworzone dla mnie:)
    uwielbiam takie aromaty
    fajowe ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie się prezentuje, wypróbuję na pewno:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesli jest w nim coś z piernika i coś z keksu to musi być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekko korzenny i mocno bakaliowy smak brzmi cudnie *.* plus dobra herbata, i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis, lubię korzenne nuty i bakalie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się przepis, chętnie z niego skorzystam i wypróbuje w najbliższym czasie

    OdpowiedzUsuń
  7. interesujące ciasto - połączenie piernika i keksu
    poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny przepis, nie jadłam jeszcze takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Interesujące ciasto, takiego jeszcze nie jadłam.Prezentuje się wspaniale :]

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda kusząco .... fajne takie wigotne

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam ciasta z bakaliami. Zeby było ich jak najwięcej.byleby były świeże,ja dlatego kupuje tu www.panorzeszek.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. szkoda, ze nie czuc herbaty skoro ma być herbaciane, ale i tak wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print