poniedziałek, 4 lutego 2013

Bezowo-Pomarańczowa Delicja z Orange Curd



Obawiam się, że to nie zabrzmi zbyt zachęcająco, ale dziś zapraszam Was na przysmak praktycznej gospodyni;-), która zrobiła orange curd według przepisu z samymi żółtkami.
Z pozostałych białek upiekła beziki, kupiła mascarpone i właśnie w ten sposób powstał pyszny, prosty deser. Dzięki mascarpone, ma aksamitną konsystencję. Orange curd sprawia, iz jest cudownie pomarańczowy. a beziki....beziki rozkosznie sobie pochrupują. Delicje! Polecam gorąco amatorom zimowych, cytrusowych smaków.


Składniki:
250g mascarpone
250g orange curd - przepis i wykonanie znajdziecie TU
skórka otarta z 1 niedużej pomarańczy
bezy - kilka dorodnych sztuk, można kupić albo upiec wg. tego przepisu.

Wykonanie:
Mascarpone ucieramy z orange curd do połączenia się składników.
Bezy kruszymy. Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na dnie pucharka kładziemy grubą warstwę kremu, na to warstwę bezików, następnie znowu krem i znowu bezy itd. Górną warstwę stanowią bezy posypane skórką pomarańczową.


Życzę Wam Smacznego! :-)


12 komentarzy:

  1. Ten deserek musi być niebywale pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ostatnio bzika na pomarancze, wiec deser idealny dla mnie! Prosty i latwy w wykonaniu, jestem na TAK :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I z samego rana zamiast o śniadaniu, myślę już o deserze :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z wielką chęcią zjadłabym porcyjkę:).

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny deser na rozpustny karnawał :) Sam orange curd chodzi już za mną od dłuższego czasu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie jest sobie dogodzić ;D i to w taki sposób!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zabiłaś mnie:-), muszę to zjeść i to już jutro:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. obłędny deser! wyskrobałabym łyżeczką cały pucharek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nawet przy chorobie taki deserek pochłonęłabym w całości:-)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print