czwartek, 20 grudnia 2012

Kremowy likier piernikowy




Świątecznego pierniczenia nigdy dość! :-) Po pierniku staropolskim, babeczkach marchewkowo-piernikowych z lukrem, czekoladzie piernikowej oraz odchudzającym serniku pomarańczowo-piernikowym, przyszła kolej na piernikowy trunek. Gęsty, kremowy likier o smaku gorzkiej czekolady i korzennych przypraw, idealnie wpisuje się w klimat Bożego Narodzenia. Nie wymaga skomplikowanych składników. Robi się błyskawicznie. Można go przygotować dosłownie w ostatniej chwili. Jest pyszny.
Miłośnikom domowych, kremowych likierów, bardzo polecam również ten przepis.




Składniki:
100g gorzkiej czekolady
400 ml śmietanki kremówki
250 ml czystej wódki
100g cukru pudru
3 łyżeczki przyprawy do piernika

Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie łączymy ze śmietanką. Wsypujemy cukier puder przesiany wraz z przyprawą do piernika. Całość mieszamy aż cukier się rozpuści. Studzimy. Wlewamy wódkę. Ponownie mieszamy. Gotowy liker przelewamy do karafki lub butelki. Przechowujemy  w lodówce.

Życzę Wam smacznego! :-)

13 komentarzy:

  1. Swieyny pomysł na świąteczny alkohol:).

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie takie gęsciutkie, aromatyczne likierki:).

    OdpowiedzUsuń
  3. w sam raz na święta:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy trunek ten może stać długi czas?np. w szafce w kuchni lub w piwnicy. Mówię tu o co najmniej 6-miesiącach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem na pewno, że dość długo może stać w lodówce, ale chyba nie aż 6 m-cy:-). Widziałam przepis na podobny likier (w składzie:zamiast kremówki było mleko skondensowane), który przed spożyciem zalecano trzymać przez 3 m-ce w chłodnym miejscu, nie będącym lodówką. Ze swoim likierem nie mam jednak tego rodzaju doświadczeń, więc nie chciałabym wprowadzić w błąd.
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  5. a czy alkohol z ta śmietanką nie zważy się~?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic się nie waży, wszystko wychodzi tak jak powinno - to bardzo tłusta śmietanka 30-36% .

      Usuń
  6. A jak najdłużej trzymała Pani ten likier w lodówce ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nie było potrzeby trzymać dłużej niż 2 tygodnie, bo w tym czasie zawsze znikał :-)

      Usuń
  7. Witam, zrobiłam likier z Pani przepisu, tylko wódkę zastąpiłam czymś mocniejszym, ale nie o to chodzi.
    Likier po całej nocy w lodówce jest tak kremowy, że wogóle nie chce się przesuwać w butelce, czy to normalne, czy wyszedł mi za gęsty ? Muszę go czymś rozcieńczyć, jeśli tak, to ma Pani podpowiedź czym ?
    Z góry dziękuję za pomoc. A próbując likier zaraz po przygotowaniu już wiem, czemu tak szybko znika, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też czasem się tak zdarza w przypadku tego rodzaju kremowych likierów, że po prostu nadmiernie tężeją w lodówce. Rozwiązania są 2:
      1. Sporo wcześniej tzn sporo przed planowanym spożyciem wyjąć likier z lodówki i trzymać w temperaturze pokojowej.
      2. Włożyć butelkę pod kran i potraktować strumieniem mocno ciepłej wody.
      Bardzo się cieszę, że likierek zasmakował :-).

      Pozdrawiam świątecznie :-)

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print