środa, 27 marca 2013

Tradycyjna Cytrynowa Babka Poznańska

 

Przeczytałam gdzieś niedawno, że są 3 podstawowe rodzaje babek: drożdżowa, piaskowa i poznańska. Dwa pierwsze doskonale mi znane, a ten trzeci.......postanowiłam wielkanocnie rozpracować. Sprawa okazała się prostsza niż przypuszczałam, bo wszelkie żródła podają jeden, ten sam przepis. Babka poznańska bazuje na mące ziemniaczanej. Ma więc specyficzną, bardziej kruchą konsystencję niż w przypadku ciasta z samej mąki pszennej. Poza tym jest puszysta i delikatna. Ma również bardzo przyjemny, lekko cytrynowy posmak. Wiem, że wśród Czytelniczek bloga jest grono poznanianek:-). Ciekawa jestem, czy znacie tę babę i czy faktycznie jest ona tradycyjnym wielkopolskim przysmakiem? A może jest poznańska jedynie ze swej nazwy?


Tradycyjna Babka Poznańska
źródło: Małgorzata Caprari "Ciasta słone i słodkie"

Składniki na średnią formę babkową z kominkiem:
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
250g masła
4 jaja
4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1/2 cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Wykonanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Obydwie mąki przesiewamy do misy miksera wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy jaja, cukier, sok oraz skórkę z cytryny. Całość starannie ucieramy, wolną strużką wlewając roztopione masło. Ciasto przekladamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy ca 40 minut w temperaturze 200C.


34 komentarze:

  1. W Poznaniu jestem już kilka lat, ale baby poznańskiej nie piekę, co może raczej wynikać z mojego ogólnego stosunku do babek, niż do tej konkretnej :) Uwielbiam natomiast pyry z gzikiem, plyndze, szneki z glancem, i inne poznańskie kulinarne cudeńka. Pozdrawiam z Poznania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, wiem Agnieszko, że Ty nie jesteś babkowa:-)Ciekawi mnie jedynie, czy babkę poznańską znają w Poznaniu, czy też jest z nią podobnie jak z rybą po grecku:-)))

      Usuń
    2. Nie znam tej babki, ale spec ze mnie żaden w tym temacie :) Pozdrawiam

      Usuń
    3. Ja jestem poznańska pyrka i bardzo dobrze znam te babke można powiedzieć że jest to podstawową jaką znam i pierwszy wyrażony mój wypiek :-) nie znam osoby w mojej dużej rodzinie i wśród znajomych kto nie wie co to jest :-)

      Usuń
  2. smakowita babeczka:) będę musiała przetestować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jest niezła, choć jadałam lepsze baby:-).

      Usuń
  4. Pychota - ciasto proszkowe i szklanka mleka ummm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zwykle wolę z herbatą lub kawą...

      Usuń
  5. Pierwsze słyszę o babce Poznańskiej. Mieszkam w Wielkopolsce od 16 lat tutaj popularne są szneki i gzik :] Babeczka wygląda na smakowitą i bardzo puszystą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, czyli babka nie jest prawdziwie poznańska!:-) Obawiałam sie tego.....

      Usuń
  6. Ale Baba! Ja na razie na święta przetestowałam pleśniaka. Żadnej baby jeszcze nie upiekłam. Siedzę zarzucona robotą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A owszem, podziwiałam Twojego pleśniaka! Wspaniały!

      Usuń
  7. nie wiedziałam, że Poznaniacy mają swoja babkę:) uwielbiam ich rogale świętomarcińskie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przychylam się do opinii o rogalach:-), a o babce dowiedziałam się niedawno....

      Usuń
  8. No tak, można było się spodziewać mąki ziemniaczanej - nie na darmo nazywają ich "Pyrami";-)) Fajny przepis, zapisuje do wypróbowania:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem, jak Ci się spodoba, gdy już wypróbujesz.

      Usuń
  9. Super babka. ; )) W tym roku będzie mój babkowy debiut. : D

    OdpowiedzUsuń
  10. "Baby ... ach te baby !!! " :):):)
    Twoja przepysznie wygląda ...

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie, ja za moją babkę zabieram się jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka to wielkanocna podstawa, jak dla mnie...

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Cytrynowa należy do moich ulubionych.....

      Usuń
  13. Ja to moge babki zawsze i wszedzie :) Nie tylko podczas Wielkanocy. I masz racje, dodatek maki ziemniaczanej sprawia, ze babka jest bardziej krucha. Jak dla mnie pychota :) Cytrynowe lubie jak nie wiem co. I tak sie sklada, ze u mnie dzis tez lekko cytrynowo i babkowo :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście byłam u Ciebie i podziwiałam. :-) A babki cytrynowe należą do moich ulubionych.

      Usuń
  14. bardzo lubię cytrynową babeczkę :) pięknie wygląda ;) wesołych świąt Ci życzę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Kasiu! Tobie również: zdrowych, wesołych!

      Usuń
  15. uwielbiam cytrynową babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja bardzo Ci ten przepis polecam! :-)

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print