sobota, 11 sierpnia 2012

Ciasto jogurtowe z malinami i kruszonką lub bez:-)




Łatwiejszego i szybszego w przygotowaniu ciasta ze świecą by szukać.
Przedstawiam 2 wersje - z kruszonką i bez. Obydwie smakują równie wyśmienicie.
To ciasto to nic innego jak przepis na muffinki, tyle że pieczemy je w jednej dużej formie, a nie  w papilotkach.


Ciasto jogurtowe z malinami - wersja z kruszonką


Składniki ( na blachę 25x30 cm):
Ciasto:
1,5 szklanki malin
3 szklanki pszennej mąki
1,25 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
3 jaja
2/3 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
0,5 szklanki mleka
Kruszonka: składniki oraz sposób wykonania znajdziecie: TU
lub
Cukier puder do posypania

Wykonanie:
Postępujemy analogicznie jak przy produkcji muffinek czyli bierzemy 2 miski. W jednej umieszczamy wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. Zawartość każdej z nich dokładnie mieszamy. Następnie, połączone mokre składniki wlewamy do połączonych suchych i całość ze sobą mieszamy.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą.
Wyrównujemy powierzchnię i układamy maliny, które posypujemy kruszonką lub.. nie, w zależności od wybranego wariantu:-).
Pieczemy około 40 min w temp 170-180C.



Ciasto jogurtowe z malinami - wersja z cukrem pudrem






Życzę Wam smacznego! :-)

5 komentarzy:

  1. z kruszonką! musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie z kruszonką, wspaniałe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kruszonka obowiązkowa ;] Ciacho wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciacho :)

    Proszę prawidłowo podlinkować bannerek akcji malinowej :)

    Pozdrawiam,
    Domi

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print