czwartek, 10 stycznia 2013

Ciasto Ekstremalnie Cytrynowe

 
 
Przy okazji prezentacji ciasta ekstremalnie pomarańczowego, obiecałam przepis na jego genialny odpowiednik w wersji cytrynowej. Oto i on!
Muszę powiedzieć, że długo szukałam idealnego, prostego ciasta cytrynowego, które byłoby dla mnie wystarczająco aromatyczne (niełatwo mnie zaspokoić pod tym względem!:-)), a przy tym miało odpowiednio delikatną strukturę. Wypróbowałam kilka receptur, z każdej wybrałam to, co najlepsze, a rezultat przedstawiam poniżej. Pycha! :-)


Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:
Ciasto:
180g cukru
250g mąki pszennej
200g miękkiego masła
3 jaja XL lub 4 mniejsze
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
skórka otarta z 3 średnich cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Lukier:
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
Skórka otarta z 1 cytryny

Wykonanie:
Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie kolejno dodajemy jaja. Potem wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem, sodą i solą. Na końcu wrzucamy skórkę i wlewamy sok. Całość starannie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy ca 60 minut w tepmeraturze 180C.
Lukier:
Cukier puder ucieramy łyżeczką z sokiem cytrynowym, do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Smarujemy lukrem wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy startą skórą cytrynową.
 


Życzę Wam smacznego! :-)

12 komentarzy:

  1. JA z dwojga dobrego wybieram właśnie tą wersję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli cytrynowe, i to ekstremalnie, to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. od razu zapisuję przepis, bo ja ciągle szukam idealnie cytrynowego ciasta:) a to mi na takie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto cytrynowe :) pięknie prezentuje się na zdjęciu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham cytrynowe ciasta. Moglabym jesc je codziennie :) Jakis czas temu robilam z dodatkiem lemon curd, bylo doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam właśnie fazę na wszystko co cytrynowe lub z cytryną. Mój organizm broni sie przed chcacą go zaatakować chorobą. Wypijam hektolitry herbaty z cytryną i miodem i powiem Ci szczerze, że taki kawałek cytrynowca uratowałby mi życie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasta mocno cytrusowe są świetne na zimę. Sama często piekę przeróżne łakocie tego typu. Do tego kubeczek kawy i od razu robi się piękniej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ....dla mnie do herbatki, kawałeczek proszę ;)!

    OdpowiedzUsuń
  9. jeśli można składać zamówienia to ja tez poproszę kawałek :) do herbatki z cytryną

    OdpowiedzUsuń
  10. Cytrusowe ciasta to jest to! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm, uwielbiam mocno cytrynowe ciacha :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print