niedziela, 9 września 2012

Grusznik z cynamonem albo.. bez :-)


Grusznik z cynamonem albo.. bez
Na początek trochę słowotwórstwa. Do dziś ciacho według tego przepisu gościło na moim stole wyłącznie jako jabłecznik. Zmiana owoców automatycznie spowodowała zmianę nazwy i z jabłecznika zrobił się... grusznik :-).
Ciasto jest niziutkie i w związku z tym mocno owocowe. W przepisie widnieje cynamon, ale tym razem z niego zrezygnowałam, gdyż wśród pożeraczy przewidywana była osoba cynamonu nie cierpiąca. Mój grusznik to kolejny przykład ciasta ekspresowego i bardzo prostego w przygotowaniu.



Składniki na formę 25x30 cm:
5-6 gruszek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
100g masła
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
cynamon do posypania

Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem. Następnie kolejno dodajemy jaja. Potem wsypujemy obie mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, a na końcu śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Wykładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ogonków i kroimy w dużą niedbałą kostkę. Mieszamy je z cynamonem i układamy ciasno na cieście.
Pieczemy 35-40 minut w temp. 160C.







Życzę Wam smacznego! :-)

11 komentarzy:

  1. Jak jest jabłecznik, może być i grusznik :) Zresztą, gruszki bardzo lubię, więc zapewne od razu stałabym się cichą amatorką tego ciasta. :)
    Pozdrawiam!
    www.relishmeals.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z gruszkami. Podoba mi się, Twoje jest takie proste i ekspresowe. Można je zrobic wkażdej chwili. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto z gruszkami..mniam mniam.. Proste i szybie czyli takie jak lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. grusznik, bardzo fajna nazwa, a ciasto już mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Im więcej owoców na cieście tym lepiej:) Gruszek mam pod dostatkiem, wiec ciasto idealne na szybki deser dla moich spodziewanych gości!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wpiszesz się w historię kuchni jako wynalazca grusznika :) dobre:P U nas gruszek w sezonie kupujemy bardzo dużo, bo tanie, bo pyszne, bo słodkie. A później leżą takie lekko po przejściach kiedy już wszyscy mamy ich dość. Teraz po prostu będę je utylizować w gruszniku :) przepis zapisuję pozdrawiam kami

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bym poprosiła kawałeczek posypany cynamonem, bo ja mam fazę na cynamon!
    Kocham cynamon i zawsze używam go do różnych potraw, czy ciast z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale dużo owoców w porównaniu do ciasta - rewelacja!!!
    no i nazwa urocza :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale obłędnie wygląda :) Mogę się wprosić na kawałek?:>

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślę sobie: jest jabłecznik to czemu nie grusznik? Wpisuję w internecie i o! Ktoś na to przepis już dał. Na to liczyłam :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print