![]() |
Grusznik z cynamonem albo.. bez |
Ciasto jest niziutkie i w związku z tym mocno owocowe. W przepisie widnieje cynamon, ale tym razem z niego zrezygnowałam, gdyż wśród pożeraczy przewidywana była osoba cynamonu nie cierpiąca. Mój grusznik to kolejny przykład ciasta ekspresowego i bardzo prostego w przygotowaniu.
Składniki na formę 25x30 cm:
5-6 gruszek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
100g masła
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
cynamon do posypania
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem. Następnie kolejno dodajemy jaja. Potem wsypujemy obie mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, a na końcu śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Wykładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ogonków i kroimy w dużą niedbałą kostkę. Mieszamy je z cynamonem i układamy ciasno na cieście.
Pieczemy 35-40 minut w temp. 160C.
Życzę Wam smacznego! :-)
Jak jest jabłecznik, może być i grusznik :) Zresztą, gruszki bardzo lubię, więc zapewne od razu stałabym się cichą amatorką tego ciasta. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.relishmeals.blogspot.com
Uwielbiam ciasta z gruszkami. Podoba mi się, Twoje jest takie proste i ekspresowe. Można je zrobic wkażdej chwili. :)
OdpowiedzUsuńCiasto z gruszkami..mniam mniam.. Proste i szybie czyli takie jak lubię. :)
OdpowiedzUsuńgrusznik, bardzo fajna nazwa, a ciasto już mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńIm więcej owoców na cieście tym lepiej:) Gruszek mam pod dostatkiem, wiec ciasto idealne na szybki deser dla moich spodziewanych gości!
OdpowiedzUsuńWpiszesz się w historię kuchni jako wynalazca grusznika :) dobre:P U nas gruszek w sezonie kupujemy bardzo dużo, bo tanie, bo pyszne, bo słodkie. A później leżą takie lekko po przejściach kiedy już wszyscy mamy ich dość. Teraz po prostu będę je utylizować w gruszniku :) przepis zapisuję pozdrawiam kami
OdpowiedzUsuńJa bym poprosiła kawałeczek posypany cynamonem, bo ja mam fazę na cynamon!
OdpowiedzUsuńKocham cynamon i zawsze używam go do różnych potraw, czy ciast z jabłkami:)
ale dużo owoców w porównaniu do ciasta - rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńno i nazwa urocza :)
świetne! swojskie ciacho:D
OdpowiedzUsuńAle obłędnie wygląda :) Mogę się wprosić na kawałek?:>
OdpowiedzUsuńMyślę sobie: jest jabłecznik to czemu nie grusznik? Wpisuję w internecie i o! Ktoś na to przepis już dał. Na to liczyłam :)
OdpowiedzUsuń