poniedziałek, 24 września 2012

Szwajcarski placek z jabłkami i Calvadosem




Proste i pyszne jesienne ciasto z jabłkami. Dokładnie takie podobno wcinają Szwajcarzy:-).
Na pierwszy rzut oka niewiele się różni od naszych jabłeczników, jednak smakuje odrobinę inaczej. Nasączenie jabłek alkoholem  w niezwykły sposób podkreśla ich aromat, a obecność soli dodaje ciastu ciekawego wyrazu i szlachetności. Śmietanka kremówka odpowiada za ciemnożółty kolor, a tym samym kontrast z bielą owoców. Placek szwajcarski to jedno z najpyszniejszych ciast z jabłkami, jakich miałam przyjemność kosztować.




Składniki na tortownicę o śr. 22 cm:
ciasto:
200g mąki pszennej
125g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
3 jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany kremówki
duża szczypta soli
nadzienie:
5-6 jabłek - najlepsze sa antonówki i renety
2 łyżki calvadosu lub brandy
łyżka soku z cytryny
50g orzechów pistacjowych
brązowy cukier do posypania

Wykonanie:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na spore kawałki. Mieszamy je z sokiem z cytryny i alkoholem. Masło ucieramy na puch z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie kolejno dodajemy jaja. Gdy składniki nam się połączą, wsypujemy porcjami przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy śmietanę kremówkę. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem. Wyrównujemy powierzchnię i ciasno układamy odsączone jabłka. Pieczemy ca 50 minut w temp. 175C. Gorący placek posypujemy brązowym cukrem oraz posiekanymi pistacjami.





Życzę Wam smacznego! :-)

10 komentarzy:

  1. Calvados uwielbiam ale w wypieku jeszcze go nie próbowałam :) Ciacho prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędne ciasto!:) kocham takie

    OdpowiedzUsuń
  3. jesienią pachną jabłuszka

    OdpowiedzUsuń
  4. o i u mnie ciacho z jabłkami :) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda, a jabłka z pistacjami muszą nieziemsko smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. z pewnością pyszne ciasto! a dodatek alkoholu do jabłek to intrygujący zabieg

    OdpowiedzUsuń
  7. Dodatek alkoholu musi nadawać mu specyficznego, oryginalnego smaku. Z przyjemnością bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print