środa, 24 października 2012

Kajmakowo-śmietanowy przekładaniec alpejski z bezami

 


Kostka alpejska. Skrajnie niedietetyczna, bardzo słodka, z chrupiącymi kawałkami pokruszonej bezy. Łączy smaki uwielbiane przez dzieci: krem krówkowy oraz bitą śmietanę. Dorośli również wcinają ją z zapałem. Zwykle w pierwszym odruchu mówią; "ojej, ależ to słodkie!", jednak już po chwili sięgają po.. kolejny kawałek :-).




Składniki na formę 25x35 cm lub odrobinę mniejszą:
Biszkopt kakaowy:
3 jaja
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Krem kajmakowo-bezowy:
1 duża puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
250g gotowych bezików
180g miękkiego masła
Krem śmietanowy:
minimum 500 ml śmietany kremówki 36% (może być więcej, wtedy warstwa śmietanowa będzie grubsza)
kilka łyżek cukru pudru (tyle, by osiągnąć satysfakcjonujący  nas stopień słodkości)
2,5 łyżeczki żelatyny
trochę wrzątku
kakao do pyspania

Wykonanie:
Biszkopt kakaowy:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Potem kolejno wrzucamy żółtka, a następnie obydwie mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy 25 minut w temp. 170C.
Krem kajmakowo-bezowy:
Masło ucieramy na puch. Porcjami dodajemy masę kajmakową. Na koniec wsypujemy pokruszone bezy. Całość dokładnie mieszamy.
Krem śmietanowy:
Żelatynę rozpuszczamy  w małej ilości gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia, ale kontrolujemy konsystencję, od czasu do czasu mieszając. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, w trakcie dodając cukier puder. Na koniec delikatnie łączymy z żelatyną.

Na wystudzony biszkopt wykładamy krem kajmakowo-bezowy. Kolejną warstwą jest krem śmietanowy, który posypujemy kakao. Zamiast kakao można użyć startej czekolady. Biszkopt możemy wcześniej nasączyć, ale nie jest to konieczne. Ja nasączyłam naparem z herbaty earl grey, z dodatkiem cukru i soku z cytryny.




\
Życzę Wam smacznego! :-)


24 komentarze:

  1. Bomba nie tylko kaloryczna ,ale i smakowa ,czyli coś w sam raz dla mnie! Ekstra :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Przymierzam się do tego ciasta już od jakiegoś czasu... Twoje jest absolutnie obłędne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda, pewnie smakuje wybornie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jako odbiorca powyższego wypieku mogę tylko potwierdzić, że można się uzależnić od tej słodyczy :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam to ciasto kilka razy, rzeczywiście bardzo słodkie dlatego zmniejszyłam proporcje bez i cukru.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale rozpusta! Kusisz od rana niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. boska!!!
    hehe znam to "ale słodkie, chyba nie zjem"... a po chwili "to daj jeszcze jeden kawałek" :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka, ciasto musi byc słodkie

    OdpowiedzUsuń
  9. Dokładnie, nigdy nie wiem kiedy skończyć :] ciasto jest na maxa wciągające.

    OdpowiedzUsuń
  10. kurczę, po ciężkim dniu przydałby mi się kawałek takiego super słodkiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czasami można sobie pozwolić na taką rozpustę..;)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Moje proste ciasto to nic w porównaniu do tego cuda. Wygląda bajecznie i mega pysznie

    OdpowiedzUsuń
  13. słodkie ciasta to jest to! wygląda świetnie, a jeszcze dodatek chrupiących bezików... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Boski!
    Uwielbiam tego typu ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  15. ...i cała dieta z wszystkimi postanowieniami na nie jedzenie słodyczy odeszły na dalszy plan :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Coś wspaniałego! Uwielbiam ciasta z kajmakiem, dlatego trafiłaś w moje kubki smakowe w 100%!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeju, jakie cudowne ciasto...Szczegolnie dla chorej walczącej z przeziębieniem...

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe! Podejrzewam, że na jednym kawałku bym nie skończyła:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Są takie ciasta, mega słodkie, którym jednak nie można się oprzeć... :)
    Twoje wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print