wtorek, 2 października 2012

Półkruchy serowiec z węgierkami




Słodkie pachnące węgierki i waniliowa masa serowa, a to wszystko na spodzie z półkruchego ciasta. Moja tarta miejscami troszeczkę się przypiekła, ale...zażaleń nikt nie zgłaszał :-). Zniknęła w jedno październikowe popołudnie :-).



Składniki na okrągłą formę do tarty o śr. 26 cm:
owoce:
500g śliwek węgierek
ciasto:
250g mąki pszennej
70g cukru
2 łyżki śmietany
1 jajo
100g masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
150g sera na serniki lub naturalnego serka homogenizowanego
2 jaja
100g cukru
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki kaszy mannej
2 łyżeczki mielonego cynamonu

Wykonanie:
Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Jaja ucieramy z serem i cukrem. Dodajemy jogurt, kaszę manną, cynamon i dokładnie mieszamy. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki. Schłodzonym ciastem wykładamy wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę. Wylewamy na nie masę jogurtowo-serową. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy ca 50 minut w temp. 180C.




Życzę Wam smacznego! :-)

8 komentarzy:

  1. ostatnio też połączyłam śliwki z serem w małych babeczkach:) pychotaaaaaa

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno odkryłam to połączenie i sprawdza się świetnie. Super smacznie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega smaczne połączenie! Aż się chce podkraść kawałeczek.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. I jak tu nie zwariować od takiej tarty :} bomba ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Ser i śliwki...jestem twoja ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. śliwki i ser ? Musiał być pyszny :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe wypieki mają to do siebie, że nie są idealne, za to dużo smaczniejsze niż te kupne :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print