wtorek, 2 października 2012
Półkruchy serowiec z węgierkami
Słodkie pachnące węgierki i waniliowa masa serowa, a to wszystko na spodzie z półkruchego ciasta. Moja tarta miejscami troszeczkę się przypiekła, ale...zażaleń nikt nie zgłaszał :-). Zniknęła w jedno październikowe popołudnie :-).
Składniki na okrągłą formę do tarty o śr. 26 cm:
owoce:
500g śliwek węgierek
ciasto:
250g mąki pszennej
70g cukru
2 łyżki śmietany
1 jajo
100g masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
150g sera na serniki lub naturalnego serka homogenizowanego
2 jaja
100g cukru
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki kaszy mannej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie:
Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Jaja ucieramy z serem i cukrem. Dodajemy jogurt, kaszę manną, cynamon i dokładnie mieszamy. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki. Schłodzonym ciastem wykładamy wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę. Wylewamy na nie masę jogurtowo-serową. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy ca 50 minut w temp. 180C.
Życzę Wam smacznego! :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ostatnio też połączyłam śliwki z serem w małych babeczkach:) pychotaaaaaa
OdpowiedzUsuńNiedawno odkryłam to połączenie i sprawdza się świetnie. Super smacznie u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńMega smaczne połączenie! Aż się chce podkraść kawałeczek.. ;)
OdpowiedzUsuńI jak tu nie zwariować od takiej tarty :} bomba ;]
OdpowiedzUsuńPięknie wyszło:)
OdpowiedzUsuńSer i śliwki...jestem twoja ;)
OdpowiedzUsuńśliwki i ser ? Musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Domowe wypieki mają to do siebie, że nie są idealne, za to dużo smaczniejsze niż te kupne :)
OdpowiedzUsuń