środa, 3 października 2012

Domowy golden syrup - złocisty dodatek do ciast i deserów




Golden syrup coraz częściej pojawia się na naszych stołach, dzięki przepisom na ciasta i desery, pochodzącym z krajów anglojęzycznych. Tam jest bardzo popularnym składnikiem receptur na rozmaite słodkości. U nas wciąż niełatwo go dostać, więc często bywa zastępowany miodem. Tymczasem, warto wiedzieć, że złocisty syrop można w prosty sposób przygotować w warunkach domowych.




Składniki na ok 1 l syropu:
1200g cukru
50 ml zimnej wody
600ml wrzątku
2 plastry cytryny

Wykonanie:
Do rondelka wkładamy 200g cukru i zalewamy je 50 ml wody. Podgrzewamy i gotujemy poruszając naczyniem, do czasu aż cukier skarmelizuje się na ciemnozłoty kolor. Następnie dodajemy 600ml wrzątku, 1000g cukru oraz cytrynę. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ca 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy syrop studzimy i przelewamy do słoików. Gorący może wydawać się  zbyt rzadki, ale stygnąc  nabierze odpowiedniej gęstości. Golden syrup możemy przechowywyać nawet przez rok, pod warunkiem, że umieścimy go w chłodnym miejscu.





Życzę Wam smacznego! :-)

8 komentarzy:

  1. I proszę jakie proste do wykonanie, a ile radości później daje przy wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To nie tylko prosty przepis, ale również tani...w porównaniu z ceną gotowego syropu w sklepie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mieszkając w UK nigdy go nie kupiłam, choć kosztował grosze. Jakoś nie lubię jego smaku. Może domowy bardziej mi zasmakuje...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam golden syrop....do lodów, naleśników, racuchów....mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print