sobota, 28 września 2013

Prosty Placek Oliwny z Jabłkiem i Bananami



Niezbyt efektowny wizualnie, niewyszukany i niefotegeniczny. Czy ktoś z Was chciałby usłyszeć na swój temat garść podobnych komplementów??? ;-)
Tymczasem, ten placek tak ma i nawet nauczył się z tym żyć. Oczywiście, można mu współczuć, ale i bez tego radzi sobie znakomicie. Na każdym kroku udowadnia, że nie trzeba epatować urodą, by wzbudzić zainteresowanie. Czasami prostota i brak skomplikowania bywają cechami nie do przecenienia. Są takie chwile, kiedy potrzebujemy zupełnie zwyczajnego ciasta, a i często składników w domu mamy też tylko na zwykłe. Z tych oraz innych powodów, warto mieć w swoich zbiorach także ten przepis. No i pamiętajmy, że dziś jest Dzień Jabłka. :-)


Prosty Placek Oliwny z Jabłkiem i Bananami
Składniki na tortownicę o śr. 24-26 cm:
1 duże jabłko
1 duży banan lub 2 mniejsze
3 duże jaja
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1,5 szklanki mąki pszennej
solidne 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Identycznie postępujemy z bananami.
Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wyspujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy oliwę. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy. Na wierzchu rozkładamy owoce. Pieczemy ca 45 min. w temperaturze 180C.

UWAGI:
Jeśli obawiacie się charakterystycznego posmaku oliwy w cieście, użyjcie zamiast niej zwyklego oleju rzepakowego.


Życzę Wam Smacznego! :-)

24 komentarze:

  1. jak dla mnie - pysznie się prezentuje :) a połączanie jabłek z bananami uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest kwestią gustu i smaku. Miło mi, że Tobie się podoba :-)

      Usuń
  2. Ciacho nie musi być fotogeniczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdym razie, na pewno nie powinno to być podstawowe ani tym bardziej jedyne kryterium jego oceny :-)

      Usuń
  3. Każde pyszne ciacho doskonale się wybroni po pierwszym kęsie :) Ciasta na oleju, jogurcie czy maślance smakują zawsze i wszystkim. Twoje zapowiada się również pysznie, wilgotnie i słodko - w sam raz na podwieczorek :) Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co zauważyłam, ciasta na oleju mają tyle samo zwolenników, co przeciwników, a to jest ciasto na oliwie, na którą w słodkim wypieku, amatorów nie ma zbyt wielu.... Smak jest specyficzny...to fakt.

      Usuń
  4. są takie dni, że właśnie proste ciasta skupiają przy stole całą rodzinę i na drugi dzień nie ma co szukać nawet okruszka;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Powiedzmy sobie szczerze - każdej z nas zdarzyło się wyjść nie najlepiej na zdjęciu , ale czy to czyni z nas nieapetyczne babeczki ? :):):) ALEŻ NIE !!!
    A Twoje ciasto wygląda sobie całkiem apetycznie na tym zdjęciu ... ja poczęstowałabym się z chęcią kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się śmiało, apetyczna Babeczko! :-)

      Usuń
  6. Jest absolutnie zachęcające do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  7. Udane ciasto. Jabłka z bananami świetnie się łączą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie jadłam ciasta z bananami, ciekawy pomysl!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto pyszne polecam , piekę juz po raz kolejny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo, bardzo się cieszę, że zasmakowało :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print