wtorek, 8 stycznia 2013

Sernik Waniliowy z Czekoladą



 Uwielbiam tak modne ostatnio serniki smakowe (kajmakowe, kawowe, kakaowe, pomarańczowe - możliwości jest mnóstwo) ale czasem nachodzi mnie ochota na coś bardziej klasycznego. Na zachcianki nie ma rady. Zakasuję rękawy i przystępuję do dzieła. W efekcie powstaje przepyszny, waniliowy sernik w polewie z gorzkiej czekolady, z chałwową posypką. W smaku rewelacja, w sposobie przygotowania i pieczenia - tradycja w czystej postaci. Polecam bardzo!



Składniki na tortownicę o śr. 24-26 cm: 
Sernik - wszystkie składniki masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej!!!:
1 kg sera na serniki
220g cukru
200g miękkiego masła
6 jaj
100g mleka skondensowanego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - jeśli korzystamy ze sztucznego aromatu, dajemy 1 tylko łyżeczkę
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Polewa:
100g czekolady gorzkiej lub deserowej
3 łyżki mleka
Dodatkowo:
50g chałwy o smaku waniliowym

Wykonanie:
Sernik:
Odzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem na biały puch, dodajemy ekstrakt z wanilii oraz mleko i dalej ubijamy. Następnie, małymi partiami dodajemy masło, a później, w ten sam sposób, wrzucamy ser. Na końcu wsypujemy mąkę. Całość mieszamy na idealnie gładką masę. Tu praca z mikserem się kończy. Pianę z białek dodajemy bowiem ręcznie i w dodatku baaardzo delikatnie. Gotową masę serową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170C. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie smarujemy polewą czekoladową i posypujemy pokruszoną chałwą o smaku waniliowym.
Polewa:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników.




Życzę Wam smacznego!






15 komentarzy:

  1. CUDO!!! Nie mówię już o czekoladzie, ale chałwę też wielbię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi za mna ostatnio taki właśnie najzwyklejszy waniliowy serniczek. Chętnie wykorzystam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. domyślam sie jak smakuje.. achhhhhh
    od dawna myślałam jak by tu połączyć moje ulubione ciasto- sernik z uwielbianą przeze mnie chałwą:)
    dziękuję za przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie sera i chałwy wypada świetnie. Dzięki temu dodatkowi nadzienie robi się bardziej delikatne. Właśnie piję kawę i tak sobie myślę, że przydałoby się jakieś ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli z chałwą to mój mąż pewnie zjadłby pół ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bosko... Istna bomba kaloryczna, ale czasami można przymknąć oko...;)

    OdpowiedzUsuń
  7. No to jest to niezły zastrzyk smakowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Serniki to jedna z moich (wielu) słabości. U Ciebie w mniamniam wersji :))))

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam serniki. Ten wygląda tak zachęcająco, że aż się prosi o upieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik, jest najlepszym sposobem na zaspokojenie zachcianek :]

    OdpowiedzUsuń
  11. lubię takie powroty do klasyki po różnych eksperymentach w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne połączenie chałwy i czekolady:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z chałwą?? Bardzo jestem ciekawa jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pięknie w tej polewie :)
    A z chałwą to już wcale nie taka klasyka - przynajmniej dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chałwa występuje jedynie w formie posypki czyli dekoracji. Równie dobrze mogłyby to być płatki migdałowe lub siekane orzechy. Natomiast masa serowa czyli sedno sernika:-), sposób jej przygotowania oraz pieczenia są dość tradycyjne jednak.

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print